• No categories

Да си отгледаме авокадо от семката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

avocado_pit_glass

Да дадем още един безценен урок на децата, като им покажем как се раждат растенията. Авокадото е съвсем нетипично за нашите ширини растение и въпреки, че често намира място в менюто ни, мног малко от нас знаят как изглежда дръвчето, от което се бере. Ами, … можем лесно да разберем…, като си го засеем вкъщи.

Необходими неща:
• Авокадо
• Дървени шишчета
• Съд за вода
• Вода

Ето как става това стъпка по стъпка:
1. Внимателно отстраняваме семката от плода – така че да не я срежем или нараним.

2. Забождаме шишчетата в средата на семката, така че да се намират на равно разстояние едно от друго и да за забодени под лек ъгъл.

3. Напълваме съда с вода до половината и потапяме семката. Внимание! Трябва да е потопена на половина, като във водата да се намира по-закръглената й част, а заострената да сочи нагоре.
Поставяме съда на слънчево и топло място – каквато е и естествената среда, в която расте авокадото – Южна Америка. Водата трябва да се сменя почти всеки ден – за да е винаги прясна.

4. От тук нататък ни трябва само търпение, защото следващият етап може да отнеме няколко седмици. А през това време наблюдавайте как семката бавно се разцепва, за да направи път на поникващото стъбло и корен. Веднъж излезли навън, те започват да никнат доста бързо. Но преди да го засадите, трябва да почакате още няколко седмици и да сменяте редовно водата му.

AVOCADO_PLANTED

5. Когато стъблото стане високо около 15-17 см и на върха му има листенца, е време да откъснете някои от тях – точно така, да ги откъснете! Това ще накара малкото ви авокадо да се мобилизира и създаде повече клончета. Това е и моментът, в който трябва да го поставите в саксия с почва.

6. Идеална за целта е саксия с диаметър 15-20 см. Авокадото се засажда, като в почвата се заравя коренът и долната половина на семката. Горната остава открита.

7. Оставете го отново на слънчево и топло място и го поливайте толкова често, колкото е нужно, за да е винаги влажна почвата – нито суха, нито много мокра.

8. Радвайте се на малкото си авокадо, което ще става все по-голямо всеки ден. Вероятността да роди плодове е много малка, но сега поне вие и децата знаете как изглежда това дръвче.

Експеримент: Първите седем

Идея: http://www.thehungrymouse.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

23,698 преглеждания

Comments are closed.