Троянски манастир

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Троянски манастир

Според манастирската летопис на Константин Огненович третият по-големина манастир в България – Троянският е основан в началото на 17 в. от няколко атонски монаха отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица. Първоначално били построен малка дървена църква “Рождество Богородично”, монашеско жилище и гостоприемница.

В днешно време Троянският манастир представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради, както и два скита – “Св. Николай” и “Св. Йоан Кръстител”. Манастирското пространство се състои от три двора: северен – стопански, среден – за гости (поклоннически) и южен – молитвен, където се намира и църквата. Триетажните жилищни сгради са построени в периода 1835-1855 г. и са издържани във възрожденски стил.

Главната църква в Троянския манастир “Успение Богородично” е построена през 1835 г. от майстор Константин от Пещера. Представлява еднокорабна постройка, двуделна по оста изток – запад, с три конхи в източната част и със средно висок купол. Стенописите в храма са дело на известния живописец Захари Зограф и са изографисани в периода 1847-1848 г. Неговите стенописи покриват всички вътрешни стени на храма.

В Троянския манастир е богато застъпена и дърворезбата. Най-стара е резбата на иконостаса в скита “Св. Никола”. Тя носи стиловите елементи на тревненската школа и носи подписа на йеромонах Киприан от 1794 г. Друга интересна дърворезба от 18 в. са “Царските двери” на иконостаса в скита “Св. Йоан Предтеча”. Най-мащабната творба на резбата е позлатеният иконостас в главната църква, който е дело на Никола Матеев от Ново село и датира в периода 1839 – 1840 г.

Освен произведения на живописта в музейната колекция на Троянския манастир се пазят много творби на приложните изкуства и занаятите – сребърна обковка на евангелие, великолепен потир, изработен в 1773 г. от майстор Генчо, сребърна мощехранителница от 19 в. Особено интересен е един напрестолен кръст, покрит с миниатюрна резба и обковка – изпълнена в сребърен филигран, позлата и украсена с камъни. Запазени са ценни книжовни паметници като Троянския дамаскин, Втория троянски дамаскин и др. В манастира е имало и щампарница.


Интересни места в района на манастира

На 10 км. от Троянския манастир се намира градчето Троян което е сред 100-те национални туристически обекта (НТО).

Природо-научният музей в с.Черни Осъм (4 км.), който е в 100-те НТО.

Женският метох и къщата музей на Иван Вазов в Сопот (25 км.), които са част от 100-те НТО.

Троянският манастир предлага стаи със самостоятелен санитарен възел и зала за храна. Наоколо има няколко добри заведения, в които може да се опита популярната троянска сливова ракия, варена според старите манастирски рецепти.

Местоположение на манастира

Троянският манастир е разположен в северните поли на Троянския балкан на около 400 м. надморска височина, на брега на р.Черни Осъм. Намира се близо до с.Орешак и на 10 км. от град Троян.

До Троянския манастир се стига по асфалтиран път от Троян за курортното селище Орешака. Има достатъчно табели, указващи местоположението на манастира.

Телефони за връзка: 06952 24 80 и 0899635253

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

3,421 преглеждания

Comments are closed.