12 полезни храни, с които да започнем захранването

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Бебето ви вече седи самостоятелно, наднича с любопитство в чинията ви, дори успява да открадне нещо от там, огладнява наистина често и по всичко личи, че е готово да направи първите си опити с твърдата храна. Ето няколко предложения да го направите по здравословен начин:

Парченца авокадо

Авокадото е чудесен източник на растителни протеини, които, за разлика от животинските, са лесноусвоими и не натоварват храносмилателната система. Този невероятен плод съдържа полезни растителни мазнини и подобно на зехтина, увеличава дела на полезни HDL холестерол. Авокадото е богато на каротиноиди като алфа-каротин, бета-каротин и лутеин. Заради жизнеутвърждаващата комбинация от витамин C, A, каротиноиди и селен авокадото има силно противовъзпалително действие. 

Още за авокадото:
Алигаторска круша, известна още като АВОКАДО

Сварен на пара грах

Този зеленчук е богат на полезни бавни въглехидрати и растителни белтъчини. Той съдържа също много фитонутриенти, минерали, витамини и антиоксиданти. 

Прочетете още:
Силата на бобовите растения

praskovi

Парченца обелена праскова

Прасковите имат нисък гликемичен индекс и са пълни с полезни минерали, витамини и фибри. Съдържат големи количества витамин C, A и бета-каротин, калий, флуор и желязо. 

Парченца сварено пилешко месо

Пилешкото е леко и лесноусвоимо месо – източник на белтъчини. Ако успеете да си го набавите от надежден източник, а най-добре от баба на село – тогава можете спокойно и смело да го включите в седмичното меню за захранване на младши. 

Добре сварена леща

Още един растителен източник на бавни въглехидрати и лесноусвоими белтъчини. Лещата намалява холестерола в кръвта, има добро действие върху сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Дава много енергия и има нисък гликемичен индекс. Ако бъде добре сварена, за да е лесна за дъвчене от малките, е чудесен начин да започнете захранването.

Малки парченца тофу

Соевото сирене е идеален източник на растителни протеини – на 100 продукт има 11 мг протеини. Както всички растителни храни, не съдържа холестерол и е богато на лесноусвоим калций и желязо (количествата им зависят от производителя и начина на приготвяне на продукта). С тофуто трябва да се внимава да се подбират продукти, които са произведени от органична соя. Цената им е почти същата като тази на генномодифицираните продукти, така че всичко е въпрос на по-задълбочена проверка.

Важно, преди да дадете тофу на бебето:
Какво е тофу и здравословно ли е за бебето ми

Сварена на пара риба

Ако изберете чиста риба, тя  би могла да се превърне в добро начало на смостоятелното хранене. Рибата е богата на ценни омега мазнини, полезен холестерол, протеини и често бебетата я предпочитат пред останалите видове месо. Предложете я на младши на малки парченца, които да може да дъвче или стрива в устата си.

                  Добре сварена пълнозърнеста паста

Всички знаем за високата хранителна стойност на пълнозърнестите продукти, затова трябва да се стремим да предлагаме на детето си именно такива, когато избираме да заложим на зърнени храни. За начало на захранването е добре да заложим на по-едрите видове паста като пенне, фарфалети, панделки, мидички, фузили и др.

Парченца твърдосварено яйце

Варете яйцето поне 7-10 минути и го нарежете на кубчета. Гледайте как детето ви изучава вкуса на полезните храни. Не всички деца се влюбват в яйцата, но ако му харесва – чудесно. Така ще си набавя големи количества протеини и ще има енергия за игри.

 Още по темата:
Първото яйце

 

Малки розички броколи или карфиол, сварени на пара

Те са пълни с фибри и фитонутриенти, витамин C и A, К и В комплекс. Много бедни са на калории и представляват страхотен източник на енергия, който да им давате в големи количества. Отбирайте само по-крехката част на розичките, която става мека при варенето.

 Още по темата:
Захранване на бебето

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Хранене

20,704 преглеждания

Comments are closed.