• No categories

Проект: детска кухня

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Децата обичат да създават своя малък свят по подобие на този на големите. В кухнята на мама е винаги ужасно интересно, но там винаги има по някой голям, който им пречи да я превърнат в своя територия. Ето защо почти всеки мъник би бил страшно горд, ако има своя малка кухня, която обаче задължително да съдържа всички важни неща, които мама има в своята.

На пазара вече има голямо разнообразие от детски кухни, но тези, които са направени от естествени материали са доста скъпи. Другите пък, особено тези от пластмаса, не са толкова красиви, а и, както знаем, ако можем да избегнем пластмасата, да го направим. Ако сте от родителите, които имат сръчни ръце и малко свободно време, можете да ги използвате, за да създадете нещо, което само вашето дете да има.

Решихме да ви покажем как да направите на своя малък готвач негова лична кухня – и то от подръчни материали.


Какво ви е нужно:

Нощно шкафче от ИКЕА – старо нощно шкафче би служило идеално, но ние нямахме.
Коркови подложки – от магазини за домашни потреби.
Иноксова купа – от магазин за домашни потреби.
Стара кухненска батерия – ако скоро сте правили ремонт и не сте изхвърлили предишната, чудесно.
Колелца от конструктор (или кръгли капачки, ключове от печка, стари кранчета и прочее).
Парче плат – за перде.
Въже – за закачане на пердето.
Винтове.
Боя за котлона.
Комплект детски тенджери, тигани, ръкохватки, бъркалки, чашки, чинийки – ако детето ви вече няма, от детските магазини.
Бормашина.
Прободен трион.
Монтажно лепило или силикон – за закрепване на мивката.
Молив.


Сглобява се шкафчето. Както стана ясно, нашето е от ИКЕА, което означава, тази стъпка ни отне не повече от 20 минути – ако сте сглобявали мебели на шведската фирма, значи знаете.


След като основното тяло на кухнята е налице, поставяме една летва на задния край на кухнята, за по-добър вид. Закрепваме и една летва на предното чело на шкафчето, върху която ще монтираме копчетата на котлона. Използваме винтове.


Започваме да монтираме отделните елементи. Вземаме иноксовата купа и очертаваме мястото на мивката. След това очертаваме още един вътрешен кръг, с около 2 см по навътре, където ще бъде реалния разрез на плота. Изрязваме с прободен трион. Поставя се мивката, като се залепва със силикон.


Време е за котлона. Боядисваме корковата подложка с черна акрилна боя, а след като изсъхне, нарисуваме и червен кръг в средата – за повече автентичност. След като боята изсъхне, закрепваме котлонът със силикон.

А сега: чешмата и крановете. Ако не намерите стара батерия, всичко, което има подобна форма може да свърши работа. Пробиваме дупка в плота, като внимаваме да не разпробием цялата плоскост (т.е дупката има дъно). Залепяме батерията със силикон. Поставяме крановете, като ги закрепваме с винтове за плоскостта, от двете страни на батерията. Боядисваме ги със синьо и чревено, за да обозначим студената и топлата вода. Поставяме и копчетата на котлона. 


За пердето. Измерваме разстоянието на малкото шкафче, което се оформя под мивката и котлоните. Отрязваме правоъгълно парче плат. То трябва да е високо, колкото е височината на „шкафчето” и да е два пъти по-дълго от дължината му, за да се получи този симпатичен набор. Трябва да се предвидят и резерви от плат за подгъване, както и оформянето на канал, през който да мине въжето. Ние направихме канала около 4 см разстояние от горния ръб на перденцето, за да стои по-красиво. Прокарваме шнура през канала и завързваме краищата му за винтове, завити от двете страни на шкафа. 


Залепихме калинки, за повече пасторален дух. Подреждаме цялото кухненско обзавеждане, така че да е удобно да се ползва и: да заповяда бъдещия готвач!


Колко ни излезе този интериорен проект:

Шкаф: 25 лв.

Коркови подложки: 3.99 лв. (за 3 броя)

Иноксова купа: 3.99 лв.

Калинки: 0.99 лв.

Всичко останало имахме в наличност вкъщи

Тотал: 33.97 лв. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,264 преглеждания

Comments are closed.