11-ти месец на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11th
11-ти месец на бебето

Какво може да прави бебчето ми този месец?

Бебето ви ще разбира прости инструкции и ще знае какво означава, когато му кажете „не”. Но това не означава, че ще прави това, което му кажете. Опитайте се да казвате „не”, само когато детето е в безопасност, в противен случай, ще се хванете как повтаряте „не” постоянно.

Цветните книжки ще привличат вниманието на малчугана. Затова може да попълните колекцията с любими книжки.

 

По-независимо ли е бебето ми?

След като детето ви е само на месец от първия си рожден ден, то не е вече това безпомощно пеленаче, което не можеше да прави нищо. Разбира се, бебето ви все още се нуждае от голямо внимание и грижи, но видимо независимостта му расте. В край на сметка, то вече може да сяда, стой и да клечи самичко. Може дори да ходи, докато ви е хванало за ръка или да държи крачето си, за да ви помогне, докато го преобличате.

 

 

Как мога да привлека интереса на детето ми към книгите?

Ако искате да намерите нови книжки за детето, може да отидете в детския отдел на библиотеката. Може дори да регистрирате детето, за да си има то собствен абонамент за книжки.

Бебето ви много ще се забавлява да разглежда книжката и да разгръща страниците й, но не винаги ще ги разгръща една по една.

 

Може да си има любима книжка, която да иска да „препрочита” по няколко пъти. Седнете с вашия мъник и разгледайте книжките заедно, като му обяснявате какво се случва на отделните картинки.
Защо бебето ми ме игнорира, когато му кажа „не”?

Детето ви вече разбира някои инструкции и най-вече, знае много добре какво означава думичката „не” и целенасочено може да ви игнорира. За да тежи тази дума повече, използвайте я само, когато детето е в опасност. Ако прави нещо, което на вас не ви харесва, по-добре не му обръщайте внимание, вместо да казвате „не”. Ако бебето чува постоянно „не”, то тогава думата няма да има никакво влияние върху него.

Ако например бебето ви издърпа силно опашката на котката, махнете ръчичката му от там и му кажете, че така котката я боли. След това може заедно да я погалите.

Макар не винаги да помни какво сте казали предния ден, все пак може да започнете да поставяте някакви граници.

Желанието на бебето ви да изследва е по-голямо от това да ви слуша. От вас зависи как ще го защитавате и учите.

 

 

Как може бебето ми да разбира и използва думички?

Може да премахнете някои думички от речника на бебето ви, ако то ги използва неправилно. Продължавайте да го окуражавате да говори и му показвайте, че го слушате. Може да играете игри, които да развиват паметта му.

 

 

Развива ли се нормално бебето ми?

Всяко бебе е различно и преминава през различните етапи на физическото си развитие със собствено темпо. Това са просто насоки за това какво бебето ви има потенциала да прави, ако не веднага, то скоро.

Ако бебето ви е преждевременно родено (преди 37-мата седмица), вероятно ще забележите, че то се нуждае от повече време, за да успява да прави същите неща, които връстниците му могат. Ето защо лекарите определят на повечето бебета, които са родени преждевременно, две „възрасти”:

  • Хронологична възраст, която се изчислява от датата на раждане на детето
  • Коригирана възраст, която се изчислява на база на датата, на която се е падал терминът на жената.

Трябва да следите развитието на преждевременно роденото си бебе според коригираната му възраст, не според реалната от датата на раждане. Здравните специалисти оценяват развитието и уменията на преждевременно роденото ви бебе от тогава, когато е трябвало да бъде родено (Hall and Elliman 2006).

Ако имате каквито и да било въпроси, свързани с развитието на бебето ви, говорете в вашия педиатър.


към 12-ти месец на бебето   >

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

17,112 преглеждания

Comments are closed.