10-ти месец на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10th
10-ти месец на бебето

Какво може да прави бебчето ми този месец?

Този месец, бърборенето на вашето бебче все повече ще заприличва на истинско. То ще показва интерес към нещата, които трябва да каже и ще продължава да говори. Когато се опитва да каже някоя думичка е хубаво да му я повторите правилно няколко пъти.

Ако досега е пълзяло, най-вероятно ще започне доста усилено да хвърчи из цялата къща. Също така може да се подпира на мебелите или на крака ви, опитвайки се да се изправи.

 Кога бебето ми ще започне да се придвижва?

Вече сигурно детето ви може да пълзи доста добре, използвайки ръцете и коленете си. Сега то набира увереност и вече е доста бързо и сръчно в пълзенето.

То също така, може да се подпира на различни предмети като сяда и се изправя само. Може дори да започне да ходи, държейки се за нещо, като го пуска за секунда и седи,  без да го придържате.

Сега като е толкова мобилно, бебето ви ще започне да разучава къщата. Хубаво е да го наблюдавате и ако до този момент не сте, да обезопасите къщата.

Бебето ви може и да прави няколко крачки до вас, ако го държите за ръка. Може да се опитва да се наведе, за да си вземе някоя играчка, докато го държите за ръка. И сигурно ще забележите, че от както детето ви прави първите си крачки и вие самите сте започнали да правите доста повече упражнения.


Ще бъде ли бебето ми по-общително?

Индивидуалността на бебето сега наистина расте. Неговите социални умения разцъфтяват и ще забележите как дарява всеки срещнат с усмивка. А може да бъде и срамежливо и да се крие, когато някои непознат добронамерено го закача.

Бебето ще започне да повтаря неща, които е чуло, да копира жестове, за да ви привлече вниманието и дори да маха за „чао”, когато види някои на вратата. То вече започва да има и собствено мнение, което сигурно сте забелязали, когато то протестира, че сте го сложили на седалката в колата.

 

Бебето ми се разстройва от неща, които не са го притеснявали до сега. Защо?

Бебето ви може да изглежда уплашено от неща, които до сега не са му правили впечатление, като звъненето на телефона или звънеца на вратата. Когато това стане, е хубаво да го накарате да се чувства спокойно и да го уверите, че няма нищо страшно. Това е етап, който ще премине, но в този момент бебето ви се нуждае просто от повече прегръдки от ваша страна.
 Как мога да помогна на бебето ми да разбира и използва думичките?

Бебето ви започва да разбира прости думи и фрази, затова сега е по-важно от всякога да му говорите. Ще му помогнете да учи думички, като му повтаряте думата, всеки път, когато то се опитва да я произнесе. 

Друго, което ще му помогне, е да водите разговор с него, за да го окуражавате да развива езика си и слуховите си умения. Дори и да каже нещо, което не разбирате – винаги му отговаряйте. То най-вероятно ще се усмихне и ще продължи да си бърбори. Така скоро сигурно ще започнете да разбирате думички и жестове, които бебчето ви прави.

Да му говорите какво точно правите в дадения момент също помага, независимо дали режете лук или сгъвате прането. 

Може също така да пеете или да разкажете стихотворение в рими.

Скоро бебето ви ще свързва думите с хора и действия. Може да започне да казва „мама”, когато ви види и „татко”, когато таткото е около него. Но най-вероятно ще използва и двете за двама ви.

 

Развива ли се нормално бебето ми?

Всяко бебе е различно и преминава през различните етапи на физическото си развитие със собствено темпо. Това са просто насоки за това какво бебето ви има потенциала да прави, ако не веднага, то скоро.

Ако бебето ви е преждевременно родено (преди 37-мата седмица), вероятно ще забележите, че то се нуждае от повече време, за да успява да прави същите неща, които връстниците му могат. Ето защо лекарите определят на повечето бебета, които са родени преждевременно, две „възрасти”:

  • Хронологична възраст, която се изчислява от датата на раждане на детето
  • Коригирана възраст, която се изчислява на база на датата, на която се е падал терминът на жената.

Трябва да следите развитието на преждевременно роденото си бебе според коригираната му възраст, не според реалната от датата на раждане. Здравните специалисти оценяват развитието и уменията на преждевременно роденото ви бебе от тогава, когато е трябвало да бъде родено (Hall and Elliman 2006).

Ако имате каквито и да било въпроси, свързани с развитието на бебето ви, говорете в вашия педиатър.


към 2-ри месец на бебето   >

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

20,501 преглеждания

Comments are closed.