8-ми месец на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8th
8-ми месец на бебето

Какво може да прави бебето ми през този месец?

Цял един свят за разкриване се отваря пред вашето бебе. Много бебета се научават да пълзят на тази възраст. Ще има много падания, тъй като бебето тепърва става по-подвижно и може да обезопасите къщата, като я пригодите за разхождащо се наоколо любопитно бебе.

То може да започне да се стеснява в присъствието на непознати или да плаче, когато го оставяте с бавачката. Това са първите знаци за задаващия се страх от изоставяне. След време детето ще се научи, че когато напускате стаята се връщате.

Ще може ли бебето ми да пълзи през този месец?

Сега, когато е на 8 месеца вероятно бебето ви вече може да пълзи. Ако не, поне вече би трябвало да си влачи дупето да се плъзга по коремче (като командус по пода) или да се претъркулва.

Възможно е бебето ви да се опитва да се изправи, като се подпира на мебелите. Ако го оставите право до дивана например, то би трябвало да успее да се придържа за него, за да остане право. За всеки случай бъдете зад него, ако почне да залита.

Опитите за самостоятелно придвижване на вашето бебе често ще са придружени с тупвания на земята. Това обаче не трябва да ви притеснява – това е нормална част от детството.  

Сърцето ви може да прескача от време на време, като гледате малкото човече как се наслаждава да преоткрива заобикалящия го свят и развива физическите си умения. Разбираемо е, че искате да предпазите бебето си от падане след опит да се изправи. Но ако го оставите да се опитва само, ще му позволите да расте и да учи самостоятелно.

Сега бебето ви ще обикаля наоколо, така че гледайте да направите дома си по-безопасен за него. Например, качете на по-високо или скрийте чупливите предмети, махнете нестабилните мебели, за да не се строполят върху бебето ви.

Може ли бебето ми да хваща малки предмети, например храна?

Бебето ви вероятно започва да задобрява в захващането на предмети. Това е фина маневра, която му позволява да хваща малки предмети с палеца и примерно показалеца или средния пръст. То може да използва това свое умение, за да хваща парченца храна и да се храни самостоятелно. Само внимавайте да няма малки предмети покрай него, които да погълне и да се задави или задуши.

Бебето ви използва добре пръстите си за загребване на парченца храна и успява да ги задържа в юмручето си. То се е научило и да контолриа движението на ръката си така, че да я отваря и да пуска или хвърля предмета, който държи, което му доставя удоволствие. Бебето ви се забавлява да се оглежда за паднали предмети и да използва показалеца си, за да ги посочва.
Може ли бебето ми да показва повече емоции сега?

Емоциите на бебето ви са доста по-доловими сега, тъй като то може да ги изразява доста по-добре. Може да прави неща като да пляска с ръце, когато се вълнува, да дава целувки на познати хора, ако се радва да ги види и да маха за довиждане.

Бебето ви се учи да определя настроенията и да ги имитира и е възможно да прояви за първи път съчувствие. Например, ако види плачещо бебе, може да започне да хленчи.

Бебето ми плаче, като го оставям на чужди грижи. Как да му помогна да се приспособи?

Напълно нормално е бебето да изпитва страх от изоставяне на 8 месеца.

Бебето ви може да започне да се стеснява или да става нервно, когато го оставяте на чужди грижи или когато е сред непознати. Това е още по-силно изразено, ако бебето е изморено или раздразнено. Когато не сте в полезрението му или не сте с него, то може да се разстрои и да започне да плаче.

За да помогнете на бебето ви да свикне с идеята, че мама татко може да изчезват понякога, но винаги се връщат, бихте могли да играете една игра с него с позната играчка. Скрийте любимото плюшено мече или кукла на бебето под завивката за кратко, а след това я „появете” отново триумфално. Това ще му помогне да разбере, че въпреки че не може да види нещо, то продължава да съществува. 

Въпреки че е трудно да гледате бебето си уплашено, важно е да го оставяте да изпитва това. Всеки път, когато излизате от стаята, а след това се връщате, вие му доказвате отново, че няма да го изоставите. По този начин му помагате както да развива доверие, така и способност да се привързва и към други хора.

Когато оставяте детето си на чужди грижи, целунете го, прегърнете го и му кажете, че ще се върнете.

Ако то е уплашено или избухне в сълзи, отделете време да го успокоите и да го уверите, че няма от какво да се страхува. Може и да ви е трудно да не плачете, когато то заплаче. Опитайте се да сдържите сълзите си, защото това само би удължило агонията за бебето ви. Може да помогне, ако при него остане и някой познат човек, който да го успокои – например близък приятел или баба и дядо.

Ако бебето ви започне да изпитва безпокойство вечер преди лягане, отделете малко време да му четете, да го гушкате и да му пеете тихичко, преди да го сложите да спи. Може да му направите и масаж, за да се отпусне, докато усеща докосването ви.

Някои бебета се справят добре с раздялата, други не. Зависи от темперамента им и доколко са свикнали да прекарват време далеч от родителите си. Ако основно вие с партньора ви сте се грижили за бебето от раждането му, то може по-трудно да приеме раздялата. Нормално е бебето, както и вие, да се разстройвате в началото, когато се разделяте.

Нужно е време, за да успокоите бебето си, но не се чувствайте зле от това и не се тревожете. Вие познавате бебето си най-добре от всеки, така че следвайте инстинктите си.
Интересите на бебето

Бебето ви ще се радва да изследва различни предмети по всякакъв начин – като ги раздрусва, удря, изпуска, лапа. Идеята, че то може да взаимодейства с даден предмет, започва да се появява. Кътче с купища предмети, които то ще може да удря, бута, извива, стиска, разклаща, изпуска и отваря просто ще го очарова.

Бебето ви ще се наслаждава на усещането да изпуска различни предмети на земята и да наблюдава как те биват вдигани (от вас, разбира се). То не се опитва да ви ядоса – просто намира тази „постановка” за интересна и съвсем естествено иска да я гледа отново и отново!

Сега бебето ви започва да разбира как предметите се отнасят един към друг също така. Например осъзнава, че по-малките неща се събират в по-големи. То лесно ще открие нещо, което криете и ще го посочи. Ще поглежда и към точния предмет, когато го назовете.

Развиващото зрение на бебето също му позволява да изучава все по-добре света наоколо. То може да разпознава познати предмети от другия край на стаята. Така че, ако забележи нещо, което му е интересно, възможно е да го посочи и да гука, за да покаже удоволствието си, след което да пропълзи до него, ако може.

 

Развива ли се нормално бебето ми?

Всяко бебе е различно и преминава през различните етапи на физическото си развитие със собствено темпо. Това са просто насоки за това какво бебето ви има потенциала да прави, ако не веднага, то скоро.

Ако бебето ви е преждевременно родено (преди 37-мата седмица), вероятно ще забележите, че то се нуждае от повече време, за да успява да прави същите неща, които връстниците му могат. Ето защо лекарите определят на повечето бебета, които са родени преждевременно, две „възрасти”:

  • Хронологична възраст, която се изчислява от датата на раждане на детето

  • Коригирана възраст, която се изчислява на база на датата, на която се е падал терминът на жената.

Трябва да следите развитието на преждевременно роденото си бебе според коригираната му възраст, не според реалната от датата на раждане. Здравните специалисти оценяват развитието и уменията на преждевременно роденото ви бебе от тогава, когато е трябвало да бъде родено.  

Ако имате каквито и да било въпроси, свързани с развитието на бебето ви, говорете в вашия педиатър


към 9-ти месец на бебето   >

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

57,256 преглеждания

Comments are closed.