7-ми месец на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7th
7-ми месец на бебето


Какво може да прави бебето ми този месец?

Бебето ви използва ръцете си все по-добре. Тези негови умения са особено полезни за храненето му, тъй като то може само да пие от чаша с дръжки. Скоро ще може и да пляска и да показва задоволството си, когато му пеете.

Този месец следете повече дали бебето ви се олигавя. При много бебета сега пробива първото зъбче. Играчка за чесане на венците може да успокои възпалените венци.


Кога бебето ми ще може да поема теглото си върху крачетата?

Бебето ви може би вече може да носи част от теглото си, ако се придържа към вас или към стол. То също обича и да отскача. Изправете го на коленете си, като го държите под мишниците. Оставете го да отскача нагоре-надолу, докато иска. Това ще заздрави крачетата на бебето, като ги подготви за прохождането.

Възможно е бебето ви дори да успява да седи само, което ще освободи ръцете му и ще му даде възможност да изследва играчките наоколо. Може дори да успява да сяда от легнала по корем позиция, като се избутва с ръце нагоре.

Как да подпомогна развитието на координацията на бебето ми?

Бебето ви става все по-добро в хващането, придвижването и боравенето с предмети с ръце и пръсти. Тези умения спадат в графата на фината моторика. Фините моторни умения са онези малки действия като вдигането на предмети със захващане между палеца и друг пръст или използването на устните или езика, за да се опитат някои предмети.

Бебето ви може да успява да държи чашка с дръжки и да пие само от нея. Може и да се нуждае от малко помощ от вас, в случай че я изпусне. Сега моментът е подходящ, за да научите бебето си да пие от пластмасова чаша.

Бебето ви може да успява да „загребва” играчка с една ръка и да я прехвърля в другата с лекота. То може да успява да хваща ръцете си и да пляска с тях с малко помощ от вас. Няма да мине много и ще забележите, че бебето ви започва да става все по-шумно. Вече не само бръщолеви, но и започва да открива колко забавно е да удряш предмети един в друг.

За да помогнете на бебето ви да развива тези нови умения, поставете играчка малко извън обсега му и го наблюдавайте как се опитва да я достигне. Ако започне да плаче, защото не може да я достигне, окуражете го нежно, но не му я давайте. То само дава израз на безсилието, което изпитва, но ще стане по-уверено във физическите си умения по-бързо, ако не правите всичко прекалено лесно за него.

След няколко опита за достигане на играчката, бебето ви може да успее да пропълзи до нея, да я сграбчи и дори да се изправи отново. Разбира се, това ще му даде представа за това какво може да прави и ще търси нови начини, за да сграбчи и други предмети, които не са в неговия обсег. Бебето ви ще започне да прави повече усилия да достига нещата, които иска.

В този период бебето ви може да започне да се придвижва по коремче като командус. От тази поза то може да застане на ръце и колене и да се олюлява напред-назад.

Вероятно бебето ви ще се научи да пълзи от тази поза, но колкото и да е объркващо за него, може да се окаже, че се е научило да пълзи назад, преди да установи как да се пълзи напред.
Кога ще започнат да никнат зъбките?

Зъбките на бебето ви вече може да са започнали да никнат. При повечето бебета това се случва около шестия месец, но могат да започнат и на 3-4 месечна възраст, но също и на 12 месеца или по-късно. Всеки момент може да видите първото поникнало зъбче. Обикновено първи се появяват предните два долни зъба.

Не се паникьосвайте, ако бебето ви има разстояние между зъбите. Те обикновено никнат под различен ъгъл и евентуалните разстояния между тях би трябвало да изчезнат, когато се появят всичките 20 млечни зъба.

Когато зъбчетата започнат да никнат, очаквайте бебето ви да започне да пъха всякакви предмети в устата си и да ги гризе. Може да очаквате и значително количество лигички от бебето си, което се приспособява към израстващите зъбки.

Бебето ми не ме слуша, когато кажа „не”. Какво да правя?

Може би вече сте изпадали в ситуацията, в която обяснявате на бебето си, че телефонът не е играчка. Може би вашите деликатни забележки към него са получили в отговор просто хвърлянето на дрънкалка към лицето ви. Когато бебето се опитва да се домогне отново до нещо, което му забранявате, то не е непослушно, то просто е любопитно. Освен това на този етап не може да запомня нещата за повече от няколко секунди. Най-добрата тактика е да го разсеете. 

Как да помогна на бебето ми да се справи по-лесно със страха от изоставяне?

Бебето ви може да започне да дава сигнали, че изпитва страх от изоставяне, като стане по-срамежливо в присъствието на непознати или като се разстройва, когато излизате от стаята.

Съпротивлението на бебето ви да се отдели от вас може и да ви е приятно, но на моменти може да се окаже и притеснително. И в двата случая може да е полезно да подготвите един кош с играчки, който да местите от стая в стая, заедно с бебето. Така ще може да свършите малко работа, докато се наслаждавате взаимно на компанията си.

Ако бебето ви е тревожно, когато сте далеч от него през деня, положението може да се окаже още по-тежко вечер, когато си ляга. Когато се буди нощем, дори и за момент, ще знае, че вие сте наблизо и ще надава глас, за да привлече вниманието ви.

Може да се чувствате разкъсани между желанието си да го вземете в леглото си при вас и притеснението си, че това може да го разглези и да даде началото на навик, който е трудно да преодолее след това. Няма да е кой знае какъв проблем да задоволите нуждата от внимание и близост на бебето ви от време на време, като го вземете в леглото при вас. Когато страхът от изоставяне изчезне, може да научите детето си отново да си спи само.

Друг вариант е да вземете част от нещата си и да отидете да спите при бебето. Близостта ви ще му даде усещане за сигурност, от която се нуждае, като в същото време ще засили убеждението, че неговото креватче е мястото, където да спи вечер. 
Може ли бебето ми да разпознава различни предмети?

Бебето ви вероятно все още не различава кои предмети са играчки и кои не, ето защо може да отиде право при мобилния ви телефон, ако е наблизо. То обаче започва да разбира кои предмети какво правят и може да показва повече интерес към определени предмети, които го забавляват повече.

Ако има предмети, с които не искате бебето ви да си играе (понеже са опасни за него или не искате да се повредят) оставете ги някъде, където няма да може да ги стигне. На 7 месеца  не може да се очаква бебето да знае кои неща са подходящи и за игра и кои не са.

То може също да забележи, че определени обекти се отнасят по определен начин към други и да успее да сортира играчките – например да подреди кубчетата по големина. И ако се възхищава на отражението си в огледалото, а вие застанете зад него, то ще се обърне и ще ви погледне. То вече не смята, че вие сте в огледалото!

Играта на криеница е очарователна за бебето, защото то започва да разбира, че предметите продължават да съществуват, дори и ако то не може да ги види, чуе или докосне.

Бебето ви обожава игри, в които хора и предмети се появяват и изчезват. Една проста и забавна игра е тази, при която вие скривате лицето си или даден предмет зад одеалцето, а детето го открива.

 

Кои игри ще стимулират бебето ми?

Казахме вече, че криеницата и други игри, в които предмети се появяват и изчезват са много подходящи за тази възраст.

Бебето ви може да харесва различни плюшени играчки – както големи, така и малки. Вероятно скоро една от тях ще стане негова любима играчка, която да му дава сигурност и ще бъде покрита с лиги (и ще трябва да е с вас навсякъде).

Когато добавяте нови членове в семейството на плюшената ви колекция, избирайте меки, добре зашити и хубаво напълнени играчки, които могат да се перат. Други подходящи играчки са топките, големи кукли, цветни чашки за подреждане.

Ако бебето ви си има една или две любими играчки, може да започнете да осъзнавате, че изразът „лесно като да вземеш играчката на бебе” вече не важи. Ако някога е било лесно да вземете нещо от ръцете му, сега може да откриете, че то може да протестира бурно, когато му отнемате играчката или друго нещо.

 

Развива ли се нормално бебето ми?

Всяко бебе е различно и преминава през различните етапи на физическото си развитие със собствено темпо. Това са просто насоки за това какво бебето ви има потенциала да прави, ако не веднага, то скоро.

Ако бебето ви е преждевременно родено (преди 37-мата седмица), вероятно ще забележите, че то се нуждае от повече време, за да успява да прави същите неща, които връстниците му могат. Ето защо лекарите определят на повечето бебета, които са родени преждевременно, две „възрасти”:

  • Хронологична възраст, която се изчислява от датата на раждане на детето
  • Коригирана възраст, която се изчислява на база на датата, на която се е падал терминът на жената.

Трябва да следите развитието на преждевременно роденото си бебе според коригираната му възраст, не според реалната от датата на раждане. Здравните специалисти оценяват развитието и уменията на преждевременно роденото ви бебе от тогава, когато е трябвало да бъде родено.

Ако имате каквито и да било въпроси, свързани с развитието на бебето ви, говорете в вашия педиатър.


към 8-ми месец на бебето   >

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

73,092 преглеждания

Comments are closed.