• No categories

Кейк с маскарпоне, боровинки и касис

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Кейк с маскарпоне, боровинки и касис

Да се приготви вкусен кейк бързо и лесно си е цял майсторлък. Особено, ако в него има сезонни плодове и още нещо, което го прави повече от неустоим – маскарпоне. А най-хубавото при този кейк е, че може да се приготви без миксер, само с разбъркване
с вилица.

Продукти:

  • 300 гр. брашно
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 100 гр. меко масло
  • 50 мл. олио
  • 180 гр. пудра захар
  • 3 яйца
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция
  • 360 гр. маскарпоне
  • 100 гр. боровинки
  • 100 гр. касис
  • 1 супена лъжица масло за намазване
  • пудра захар за поръсване

Боровинките се почистват от листенца и дръжки и се изплакват с вода. Подсушават се. Зрънцата на касиса най-лесно се отделят с помощта на вилица. Клончето с касис се държи с едната ръка, а с другата се прокарват зъбците на вилицата през зрънцата. Така няма да се наранят. Измиват се и се подсушават.

Фурната се нагрява на 180°C. Тава с размери 30×24см. се намазва с разтопено масло.

Пресяват се заедно брашното, солта, бакпулвера и содата.

В голяма купа се разбиват маслото и пудрата захар.

Едно по едно се добавят яйцата, последвани от олиото и ванилията. В сместа се изсипва сиренето маскарпоне и се разбърква добре. По малко се добавя от брашнената смес докато се образува лепкаво тесто.

В тестото се изсипват боровинките и касиса. Разбъркват се внимателно.

Сместа се изсипва в подготвената форма и се заглажда. Пече се 30 минути докато сладкиша бухне и придобие златист цвят.

След като се извади от фурната се оставя за 10 минути да изстине и тогава може да се извади от тавата.

Нарязва се на квадрати и се поръсва с пудра захар.

Обратно към седемте рецепти на Йоана

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

3,431 преглеждания

Comments are closed.