Грижа за мама през първите месеци след раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ако сте като повечето млади майки, може да изглежда абсолютно невъзможно да намерите време за себе си. Но е факт, че за да сте способни да се грижите за бебето си и то по най-добрия начин, трябва първо да обърнете внимание на себе си.

Опитайте се да си отделяте по няколко минути всеки ден. Това не само ще ви помогне да не сте толкова напрегната, самокритична и раздразнителна, но и да ви улесни да избегнете следродилната депресия.

Ето един списък с предложения как да се погрижите за себе си през първите трудни месеци, след идването на новия член на семейството. Може да не сте способни да следвате всяко едно от тях, но дори само като ги прочетете, ще имате представа на какво е добре да обърнете внимание. 


Грижете се за себе си физически. Почивайте си, хранете се правилно и добре, правете упражнения.


Създайте си подкрепяща среда. Ако нямате близки приятелки с бебета или малки деца, сега поне е лесно да намериш такива. Една разходка в парка или близката градинка ви е достатъчна. Интернет предлага също многобройни възможности. Срещайте се с тези жени поне веднъж седмично. Те могат да ви разберат идеално в момента.


Изразявайте свободно и приемете всички негативни чувства, които изпитвате. Нормално е да се чувствате зле понякога, когато преживявате такава голяма и сериозна промяна, каквато е раждането и живота с новото бебе.


Фокусирайте се върху позитивните усещания и търсете неща, които ви карат да се чувствате добре. 


Взимайте си кратки почивки, като оставяте грижите за бебето на някой близък. Прекарвайте това време сами, с партньора си или с приятелка. Отидете на фризьор, направете си маникюр или пък отделете време за масаж. Няма човек, който да може да работи 24/7, без малки почивки. А както знаем родителството е професия с точно такава заетост.


Бъдете реалисти в очакванията си. Никой не може да се справи с това сам, камо ли – перфектно. Поставяйте си реални, малки и постижими цели, вместо да се опитвате да се справяте едновременно с грижите за бебето, домакинството, бушуващите чувства и свалянето на излишните килограми.


Подхранвайте чувството си за хумор. Смейте се всеки ден – на себе си, на ситуацията или на нещо, съвсем странично, пуснете ли любимия глупав филм, който винаги ви разсмива, прочетете смешен откъс от някоя книга.


Организирайте деня си. Планирайте добре дневните си задължения и се придържайте към списъка си. Важно е да сте достатъчно гъвкави и реалисти, за да може да го спазвате.


За момента отложете всички останали големи промени в живота си. Стига да е възможно не започвайте нова работа, не смяняйте жилището или пък не започвайте нова връзка, докато не свикнете с новата си роля на майка.   

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

2,902 преглеждания

Comments are closed.