За стреса и притесненията по време на бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bremennost i stres

Бременността идва освен с радост и трепетно очакване и с доста притеснения. И за това си има основателна причина: във вас расте нов живот.

Естествено е да се тревожим за това какво ядем, пием, какви мисли минават през главата ни, как се чувстваме и какво правим. Също така е напълно нормално да се притесняваме дали бебето ни е здраво, как ще промени живота и връзките ни в него и дали ще успеете да се справите със задълженията и отговорностите на родителството. Но ако вашата тревожност започне да заема цялото ви съзнание и редовно се намесва в ежедневието ви, може би е време да намерите начин да се справите с нея.

Може да започнете с това, като споделите страховете си с вашия партньор, дори ако са свързани с него. Вероятно той също има своите опасения, които крие. Така ще дадете възможност открито да поговорите, което ще помогне и на двама ви да се почувствате по-добре. Обърнете се към приятели или роднини за подкрепа. Споделянето и разговорите с други бъдещи майки, също са добър вариант, защото вероятно в този момент и те се чувстват по същия начин.

Ако обаче тревожността ви нараства сериозно или имате някаква конкретна причина да се притеснявате за здравето на вашето бебе, задължително поговорете със следящия ви бременността лекар. Ако дори след този разговор не се чувствате по-спокойни, не се колебайте да потърсите помощ от специалист, за да стигнете до същината на вашите проблеми.


„Подложена съм на ежедневен стрес в момента. Може ли това да навреди на бебето ми?”


Въпреки, че напрегнатото ежедневие е част от съвременния живот, високото ниво на постоянен стрес може да повиши шансовете за преждевременно раждане или за ниско тегло на бебето. Ако сте свикнали да се отдавате на работата си и на грижите за останалите на 110 %, може да ви изглежда неестествено или егоистично, ако започнете да обръщате внимание първо на себе си. Но да се научим да се грижим за нас е съществена част от това да се подготвим за да се грижим за бебето. В крайна сметка, за да бъдем пълноценни и здрави родители, трябва да си обръщаме внимание и да се щадим. Затова, за да имате по-здравословна бременност, намалете стреса и се научете как да се справяте с него.

Как мога да се успокоя

Ето няколко начина, които могат да ви помогнат да се справите със стреса и да намалите безпокойството и в работата, и вкъщи:

– Упражнявайте се да казвате „не”. Сега е идеалният момент да се отървете от представата, че можете да се справите с всичко. Пренаредете приоритетите си и свикнете с идеята, че може спокойно да търсите помощ от близките и приятелите си.

– Орежете малко домашните задължения и прехвърлете част от тях на хората, с които живеете. Използвайте това време, за да си починете, да подремнете или да почетете някоя книга.


– Използвайте болничните и отпуската, която ви се полага. Да си починете един ден или да си вземете един следобед почивка от офиса, за да си останете вкъщи, ще ви помогне да се заредите и да изкарате по-спокойно остатъка от седмицата.


– Правете си отпускащи упражнения, йога или се занимавайте с някакъв подходящ за състоянието ви спорт.


– Разхождайте се, колкото е възможно повече и по-често.


– Опитайте се да се храните, колкото се може по-здравословно и по-балансирано, за да имате физическата и емоционалната енергия, от която се нуждаете.


– Лягайте си рано. Вашето тяло работи извънредно, за да даде нужното на бебето ви и затова се нуждае от цялата почивка, която може да му дадете.


– Ограничете пренасищането с информация. Четенето на книги за бременност, разговорите с приятелки, минали вече по този път, или разглеждането на интернет сайтове по темата е добре, но стига да не прекалявате. Не се ровете във всички страшни и плашещи неща, които биха могли или се случат по време на този период. Вместо това се фокусирайте върху това как се чувствате и какво се случва с вас в момента.


– Ходете на срещи с бременни жени. В момента това са хората, които въпреки, че виждате за първи път, могат да ви разберат най-добре, защото са в същото положение.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,095 преглеждания

Comments are closed.