Черепишки манастир

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

cherepishki

Черепишкият манастир “Успение Богородично” датира от Второто Българско царство – построен е по времето на управление на Цар Иван Шишман (1371-1393 г.), за което говори документ, съхраняван в Софийския църковен исторически и археологически музей. В периода на османско владичество Светата обител е многократно разрушавана и опожарявана. В края на 16-ти век е реконструирана от св. Пимен Софийски.

В околната местност са открити останки от стари християнски храмове, а в последно време е възстановена и реставрирана голяма част от манастира. Години наред в комплекса са се водили учебни занятия на свещеническо училище, пастирско богословския институт и софийската духовна семинария. Силно впечатление правят многото и живописни постройки на светата обител, повечето от които са построени към 1836 година от игумен Йосиф. Сред тях се откроява църквата “Св. Георги”, която въпреки многобройните преустройства е запазила първоначалният си вид от 1612 година и част от стенописите си (19-ти век, дело на поп Йоаникий), както и костницата, “увиснала” от стръмна скала върху една от сградите. Сред забележителностите на вътрешната му украса е иконостас с изящна дърворезба. Черепишкия манастир е обявен за паметник на културата от национално значение.


Манастирът е действащ – извършват се литургии, кръщенета, отбелязват се религиозни празници, но той предлага база и за краткотраен отдих. Една от дълго спазваните и поддържани традиции тук е “харизването” на деца, свързана с вярата за чудодейната животворна сила на светата обител. Младите майки са донасяли своите 1 – 2-годишни рожби и са ги “харизвали” (обричали) на Божията майка за здраве и закрила. В манастирските регистри могат да се прочетат имената на над 10 000 “харизани” деца от повече от сто населени места от цялата страна. Всяка година на 15 август, голяма Богородица, стотици хора идват тук за храмовия празник. Освещават се обредни хлябове, които след това се раздават за здраве.

Черепишкият манастир “Успение Богородично” е разположен на 29 км югоизточно от гр. Враца, в уникалното със своето многообразие на природни форми и забележителности Искърско дефиле на Стара планина.

Телефон за връзка: 0899037020

Обратно към седемта манастира

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

7,853 преглеждания

Comments are closed.