Масаж по време на бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bremennost i masaj

Ако една бременност протича нормално и без усложнения, масажът, дори във втория или третия триместър е един чудесен начин бъдещата майка да се отпусне и да освободи натрупания в тялото стрес. И освен, че е много приятно като усещане, пренаталният масаж има и много други ползи.

Някои от тях са:

– отпуска мускулите и намалява напрежението в тях;
– намалява сърдечната честота и понижава кръвното;
– увеличава циркулацията на кръвта и стимулира лимфния поток, като насърчава тялото да се освободи от застоялите в тъканите вредни вещества ;
– спомага за по-дълбоко дишане и съответно за по-добро насищане на организма с кислород;
– укрепва имунната система като помага да се поддържа хомеостазата на организма (тъова е оптималния вътрешен баланс, при който тялото може най-добре да се справя със заболявания или нараняване).

Други ползи от масажа по време на бременност могат да бъдат:

– по-малко са вероятни усложнения след раждането;
– намалява риска от преждевременно раждане;
– по-кратки и леки родилни болки и по-бързо възстановяване на организма след раждането;
– намалява подуването и отичането на крайниците;
– облекчава болките в седалището и долната част на гърба;
– намалява случаите на следродилна депресия и тревожност, заради по-малкото количество хормони на стреса в кръвта.

И въпреки, че здравата бременна жена може да се наслаждава на масаж, има редица предпазни мерки, които всеки професионален терапевт трябва да съблюдава, за да гарантира безопасността на клиента си по време и след процедурата. И тъй като тялото на жената претърпява сериозни физически и хормонални промени през този период, то е добре масажите да се ограничават до втория и третия триместър. Но пък има други СПА процедури, от които бъдещата майка може да се възползва през първите месеци на бременността. Масаж на главата и на лицето, маникюр или педикюр – това да чудесни начини да освободиш стреса и да се почувстваш добре.

Както при всеки вид масажни услуги, така и в този случай терапевтът трябва да бъде предупреден за здравословното състояние на клиента си. Особено, ако все още бременността не ви личи. Не трябва да се подлагате на такива процедури, ако имате високо кръвно налягане, диабет, повишена температура, необичайна болка в коремната област или повръщане, или при всяко едно злокачествено заболяване. Важно е масажистът да бъде предупреден, ако страдате от разширени вени или пък подуване или отичане на краката. Има някои стандартни мерки, които се предприемат при пренаталния масаж, така че да няма твърдо голямо загряване или пък натиск върху определени точки по тялото и краката, който може да доведе до контракции и до евентуално преждевременно раждане. След като бъде взето всичко това предвид, може просто да се отпуснете и да се наслаждавате на приятното усещане без притеснения.

Масажът по време на бременността трябва да се извършва само в големи, специализирани козметични и СПА центрове, където имат условията за това. Преди процедурата терапевтът ще подготви стаята със специални възглавници, които ще дадат възможност на бременната жена да легне удобно, и по гръб, и по корем, без значение от това колко напреднало е състоянието й. За бъдещата майка това само по себе си вече е лукс. Масажистът ще ви настани така, че да ви е удобно и да е безопасно за бебето. По време на процедурата ще се обърне внимание на всички области, в които усещате напрежение или дискомфорт. Това е идеалният момент да поемете дълбоко въздух, да се оставите стресът и напрежението просто да бъдат изгонени от тялото ви.

 

Още от Бременност:

   7 полезни съвета за работещите бъдещи майки

bremennost-dvijenie-bebe   Движенията на бебето

bremennost vitamini hranene3   За витамините, минералите и бременността

   Косата през бременността и след раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

17,261 преглеждания

Comments are closed.