Гложенският манастир

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

glojenski

Гложенският манастир е разположен в Западния Предбалкан, под връх Камен Лисец, на 870 м над. Манастирът се намира близо до селата от селата Гложене и Малък извор, на 10 км от гр. Ябланица и на15 км от гр. Тетевен.
Днес Гложенският манастир е действащ и се състои от църква и двуетажни жилищни сгради, които образуват затворен отвсякъде двор, което придава на манастира вид на замък.
Гледката, разкриваща се от каменните тераси на манастира, е очарователна и величествена. Легендата разказва, че руския Княз Глож основава селище в околността на река Вит, наречено на негово име – Гложене. Там той построява манастира “Св. Преображение”. Манастирът просъществувал до XVII в., когато започнали набезите на турците по тези места. За да избегнат посегателствата на турците, монасите издигнали своя обител на високата, почти недостъпна скална тераса. През 1904 г. и 1913 г. първоначалната манастирска църква пострадала значително при двете земетресения. От тогавашния вид на манастира е запазен само каменният тунел, през който единствено може да се влезе в двора, наречен Пресеченик или Пресечена скала. В една от монашеските килии в пода, се намира продълговата дълбока ниша, която вероятно е изпълнявала функцията на дяконски ниши и тук са се съхранявали най- цените църковни вещи. В близкото село Малък извор, манастирското братство създава метох и килийно училище. С голямо значение е българското килийно училище и метохът, които Гложенският манастир открива в гр. Ловеч. Гложенският манастир е обявен за паметник на културата.

Манастирът разполага с 6 стаи, където може да се преспи, общо 30 легла и 7 апартамента, всеки с отделен санитарен възел.

Тел.: 0884 402 442,

         0889 552 233
         09160/388

Обратно към седемте манастира

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

6,365 преглеждания

Comments are closed.