Роженски манастир

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rojenski

Роженският манастир e разположен в планина Пирин, на около километър от с. Рожен, на 6 км от гр. Мелник и на 16 км от гр. Сандански.

Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна, но за първи път името на манастира е споменато в една преписка към гръцки ръкопис от 13в. По това време Мелнишката област е управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207). По време на османското нашествие манастира е бил опожарен, но скоро след това отново възстановен.

Днес Роженския манастир е постоянно действащ, добре поддържан и отворен за посетители през цялата година. Архитектурната и строителната консервация и реставрация на манастира е завършена през 1981 година от колектив под ръководството на на Христина Станева. Първите реставрационно-консервационни работи по стенописите, иконите и дърворезбите започват в края на 60-те и са завършени в началото на 90-те години на 20 век от реставраторски екип с ръководители Лозинка Койнова-Арнаудова, Александър Пенев и други.
В манастира е сниман игралният филм Време разделно.
Роженският манастир е подходящ за кръщене, тъй като мястото е изключително красиво и спокойно. 

Роженският манастир е разположен на около 6 км. от гр. Мелник в ниските части на Пирин. Асфалтовият път от Мелник е сравнително добър и води директно до портите на манастира. Няма регулярна автобусна линия от града до Рожен.

Тел:
073 / 83 33 37

http://rozen.pmg-blg.com/index.php

Обратно към седемте манастира

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

13,395 преглеждания

Comments are closed.