• No categories

Киш с домати и моцарела

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kish

 

Толкова е топло, че почти нищо не ми се яде. В тези жеги предпочитам сезонните плодове – диня, пъпеши и домати и краставици в изобилие. Дори напоследък готвя миш-маш или хапваме само салатка с мек и пухкав хляб. Еми така де, поне да се нарадваме на прекрасните аромати на лятото и на хубавите току-що откъснати домати. Нееее, моите домати които засадих в градината още са далеч от времето за зреене, но се надявам в края на август да мога да ви ги покажа. Тези, които включих в сегашната рецепта пак са от градината, но на моя дядо. Да е здрав и да се радва още дълги години на живота.  Домати, босилек, моцарела – перфектни съставки за леко и прекрасно ястие.

 

Продукти:

за тестото:

280 гр. брашно

125 гр. студено масло

3-4 суп. лъжици студена вода

1 яйце

сол

за плънката

200 гр. сирене крема

3 яйца

4-5 узрели домата

няколко скилитки чесън

150 гр. моцарела

 

Порции:

6-8 парчета

 

Време:

приготвяне 1 час и 30 минути

печене: 25-30 минути

 

Приготвяне:

В купа слагаме пресятото брашно, чукваме яйцето, добавяме студената вода, солта и нарязаното на кубчета масло. Месим бързо, за да не омекне маслото. В сместа добавих сушен босилек, за да придаде още по-добър аромат.

Прибираме тестото в хладилник да почине около 30 минути и приготвяме плънката.

Обелваме и нарязваме доматите на кубчета, обелваме скилидките чесън и ги нарязваме на ситно.

kish

Разбираме яйцата заедно с крема сиренето.

Изваждаме тестото от хладилника. Намазваме с масло предварително приготвена форма за тарта (аз използвах 28 см). Разточваме тестото с дебелина около 5 мм върху домакинско фолио, за да можем за го прехвърлим по-лесно в тавичката.

Слагаме тестото, като покриваме и ръбовете на формата. Изсипваме яйчената смес, отгоре слагаме доматите, чесъна и печем в предварително загрята фурна на 180 С, около 25 минути до зачервяване на ръбчетата на тестото.

kish

5 минути преди да извадим киша, добавяме нарязаната моцарела и леко запичаме. Ако предпочитате моцарелата сурова, може да я прибавите, без да я печете.

Добавяме босилека и сервираме.

 

По рецепта на Дани Динева

http://cooks-and-bakes.com/

Обратно към Седемте рецепти на Дани

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

5,725 преглеждания

Comments are closed.