Грижа за кожата на порасналото дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в бр. седемнадесет на сп. Първите седем

grija-za-kojata---1

Щом детето престане да бъде бебе, и ние си казваме чао! с това неукротимо желание да оглеждаме кожата му нон-стоп, да я обгрижваме с (често прекалено) внимание и да я пазим от всеки, евентуално, проблем. Настъпва постепенна раздяла с една от всекидневните грижи от родител към дете, а това има и своята връзка със самостоятелния живот, дори със социалната еманципация – кой е този 4-годишен джентълмен, който ще ви позволи пред всички на плажа да мажете лицето му в захлас? Или младата дама, която вместо да къпе куклите и слона си, ще влезе с вас доброволно в банята за душ с косата? Ако напротив, децата ви правят точно това, просто сте извадили по-голям късмет.

И все пак. Кожата на детето продължава да изисква своето и след редовната вана с масло, масажите сутрин и вечер или крема против подсичане поне два пъти дневно. Решихме да сведем грижата за нея до три основни компонента: за слънце и студ (сезонна грижа), за душ и подхранване на цялото тялото (седмична грижа), за лицето, зъбите, ръцете и дупето (всекидневна грижа).

Убедени сме, че детската комзетика трябва да бъде 100% натурална, по възможност органична и да използва продукти, които можете да закупите, но и да приготвите сами у дома.

През зимата ви е нужен мазен крем или балсам против студ. Балсам с пчелен восък например, както и с богато съдържание на растителни масла; или пък само с растителни масла и ши (карите) или кокос, за да е по-твърд. Лекият или по-плътен повърхностен слой от такъв продукт пази лицето на детето ви от студ и вятър, без да дразни кожата и без да я атакува с вредни съставки. Нали помните, че детската кожа е все още уязвима и чувствителна? Изберете рецепта със скромно съдържание на етерични масла.

Когато къпете детето – незвисимо колко често се случва това – използвайте душгел, който почиства нежно и не прави пяна. Ако кожата на хлапето е по-суха, можете да редувате душгела с масло за вана и душ, за да й осигурите допълнителна мазнина. Какъвто и продукт да ползавате, нанасяйте го с ръка, не с гъба. Или използвайте вместо него негруба гъба с растителен произход. След баня мажете тялото с масло, лосион или крем за бебе (все още вършат работа) или за чувствителна кожа (защото тези продукти не съдържат дразнители). Косата мийте отново с шампоан за бебе или за чувстителна кожа; избягвайте шампоани, които съдържат съставки за по-мазен или изтощен скалп – дори когато са изцяло натурални, те биха могли да образуват корички по главата на детето, защото стимулират производството на допълнителна мазнина, докато всъщност изсушават скалпа.

Всеки ден мийте лицето, зъбите, ръцете, крачетата и дупето – може само с вода, може и с растителен сапун, по-добре течен. Пастите за зъби са капризна тема. Можете да си направите сами, в интернет има много рецепти за 100% растителни, домашноприготвени пасти за зъби. Или пък да намерите паста със сертификат, произведена извън България. За жалост, пазарът у нас предлага много продукти, които рекламират съмнителни качества по некоректен начин. Това, че съдържат едно-две етерични масла, не означава, че не съдържат и всички останали вредни съставки, още по-малко им дава правото да се наричат “натурални”.


Рецепта

Как да приготвите детски лосион?

Ще ви трябват не повече от 10 минути и следните продукти:

– 1/2 ч.л. бадемово масло или чист зехтин
– 1/4 ч.л. кокосово масло
– 1 ч.л. Витамин Е (опционално)
– 1/4 ч.л. пчелен восък
– 2 ч.л. масло от какао или ши (по избор)
– няколко капки етерично масло по избор (лайка или невен за бебета)

Намерете стъкленo бурканче и сложете съставките в него. Напълнете наполовина тенджера с вода и я сложете на слаб огън. След като водата се затопли, поставете бурканчето в нея. Маслата и втвърдителите добре ще се смесят под въздействието на топлината. Разклащайте бурканчето, за да ускорите процеса. Махнете от огъня, излейте в контейнер за балсам, изчакайте да изстине и да се втвърди. Използвайте като нормален лосион в рамките на 6 месеца. Подходящ и за бебешко дупе.

Екземи и рани

Може да ги лекувате с богат, мазен и плътен мехлем, който да нанасяте вечер по цялото тяло или по всяко време върху нараненото място. За рани и ожулвания дръжте под ръка балсам с арника, с чаен храст или невен. Рецептата му трябва да е изцяло натурална или органична.

grija-za-kojata---produkt---1

Душгел за чувствителна кожа и деца I+M Berlin,
който можете да използвате и по време на
хомеопатично лечение.
Съдържа захарни тензиди, алое вера,
масла от жожоба и бадем, растителен
глицерин, екстракт от ванилия.


 




grija-za-kojata---produkt---2
Балсам за устни и бузи Erbaviva. 
Чудесен продукт без аналог или
поне ние все още не сме го срещали.
Лесен за нанасяне, особено от хлапето.
Става и за бебета – носете го в джоба
и ползвайте като балсам за устни.
За лицето и ръцете на малкия човек.
Органичен продукт с много масла,
лавандула, лайка, невен и розмарин.



grija-za-kojata---produkt---3Английски мехлем за суха и възпалена кожа
„Спасение за кожата“ на Pure Potion.
Съдържа зехтин, пчелен восък, масла от шафран и коноп,
екстракти от невен, лайка, коприва и звездица.
Подходящ за много суха кожа, за екземи, за подсечени дупета и цицини. 100% натурален с органични масла.

p7 br16 -grija-za-kojata-LOGO_MAGAZIN_SHIPKA - 8
Продуктите можете да намерите в магазин за чиста козметика Шипка

Адрес: София, ул. “Проф. Асен Златаров” 23

онлайн магазин: shipka.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

7,502 преглеждания

Comments are closed.