Детоксикацията при децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в бр. 17 на сп. Първите седем

girl drinking juice

Автор: Рада Иванова

Ако някой преди десет години ми беше казал, че ще доживея това- да пиша за детоксикацията при децата, нямаше да му повярвам. Но е факт, в нашата фаст-фууд-ера и рекламните времена на Nestle, Coca Cola, McDonald’s, KFC, с мармоти, завиващи шоколад и лилави крави, кротко пасящи по поляните, децата ни застинаха пред екрана вкъщи с пакет чипс в скута, поглъщайки апетитно поредната измамна порция храна от пакетче и информация в едно.

Не останахме по-назад и от останалия западен свят, що се отнася до затлъстяването при децата. 20% от българските деца страдат от наднормено тегло. Специалистите алармираха обществото за тази обезпокояваща тенденция, взеха се уж някакви мерки като въвеждане на Наредбата за здравословно хранене на учениците, стартираха се някои хубави програми като “Училищен плод” и подобни, но за съжаление това е прекалено малко, за да задвижи някаква реална промяна.

От направените проверки се оказа, че има начини (къде законни, къде незаконни) да се 
заобикалят наредбите така, че някой нездравословен продукт да бъде представен като здравословен и приемлив, а и контролът на инстанциите е недостатъчен. Затова, родителите са принудени да се справят поединично в тази борба. От една страна, те нямат влияние върху това, с какво хранят детето им в детската градина, но когато, недай Боже възникне здравословен проблем, те трябва да поемат цялата отговорност за това и да намерят решение.

Детоксикация означава пречистване на 
организма от натрупани отровни вещества. Колкото и да е чудно за някои, най-много се замърсява тялото ни от некачествената и не навреме изядена храна. Храненето с рафинирана и изкуствена храна – всякакви изделия от бяло брашно, бяла захар, маргарин, месо и яйца, консерванти, оцветители и изкуствени ароматизатори, газирани напитки и т.н. в съчетание със заседналия начин на живот се отразяват неблагоприятно не само върху нашия, а преди всичко върху детския организъм. Преките последствия от задръстването на организма с вредни и неусвоими вещества са не само видимото затлъстване, а и чести настинки, дерматити, алергии и др. проблеми.

Най-лесният и приятен начин за детокс при децата е приемането на свежи плодови и зеленчукови сокове, чай и/или плодове за известно време, като времето за детокс е съобразено с индивидуалните потребности на организма на детето.

Преди да пристъпим към детокс, трябва да подготвим детето за тази стъпка, да му обясним спокойно какъв е смисълът на това и това трябва да е част от цялостната култура на здравословно хранене, която ние като отговорни родители трябва да възпитаваме. Детето трябва да е убедено в правилността и полезността на детоксикацията. Хубаво е, по възможност всички членове на семейството да проведат прочистващия режим по едно и също време, за да се подкрепят взаимно и да не се налага някой да яде тайно от друг.

Zelenchuci

За по-лесно и безпроблемно преминаване на този процес е добре предварително да се прочистят червата като се приеме английска сол. Все пак това не трябва да става твърде често поради опасност от привикване и зависи от възрастта на детето, както и от неговата нагласа. За някои деца по-подходяща би била консумацията на разхлабващи храни. 

За соковете изберете такива плодове, каквито детето обича. Детоксикацията трябва да се провежда в спокойна, ненапрегната обстановка и пиенето на сок трябва да е приятно. Но кои все пак са най- подходящите плодове и зеленчуци, подходящи за приготвяне на детоксикиращи сокове? Безспорни фаворити са червеното цвекло, ябълките и цитрусовите плодове. Червеното цвекло съдържа бетацианин и това го прави уникален зеленчук за прочистване на черния дроб, бъбреците и жлъчката, особено в комбинация с кисели ябълки. Децата харесват червения цвят на сока и леко киселия привкус от ябълките. Ако детето предпочита по-сладки сокове, вместо кисели ябълки можете да сложите моркови. Ябълките, благодарение на съдържащия се в тях пектин, са способни да елиминират токсините в червата и извеждат от организма някои тежки метали. Същото действие има и хлорелата, която освен че е богата на хлорофил, подпомага неутрализирането на токсични
вещества и отделянето им от организма. Зелето е известен антиоксидант, който чудесно пречиства черния дроб и е ценно, заради високото съдържание на хлор, който е известен с пречистващото си действие. Но сокът от зеле има леко лютива нотка и някои деца го отказват.

Ако децата не могат да издържат само на сокове, мога да приемат свежи плодове в не голямо количество. 

Преди детоксикация се прави подготовка, като детето трябва да приема сурови храниплодове и зеленчуци и от менюто му да бъде изключена рафинираната храна, която така или иначе няма място там. Захранването след детоксикация се прави внимателно и продължава толкова, колкото е продължил целия период на детоксикация. Правилното захранване е излючително важно, ако не искате да докарате на детето някой храносмилателен проблем. За правилното провеждане на де-
токсикацията са важни също възрастта на детето, неговото здравословно, физическо и ментално състояние и конституция, годишния сезон, съответната лунна фаза и редица други фактори. При всички случаи това е една цяла наука, която не може да бъде разказана в десет реда и си заслужава човек да инвестира време и ресурси, за да се образова. Защото здравето ни е отговорност, която всеки сам носи и това се възпитава от крехка възраст.

Материалът е подготвен от:

Organichno-logo-1 
 www.organichno.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

11,827 преглеждания

Comments are closed.