Ароматерапия при бебета и деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в сп. Първите седем, октомври 2012

Автор: Валентина Славова

В най-общия смисъл ароматерапията представлява вид лечение с помощта на аромати от Природата. В основата на тази терапия стоят етеричните масла, съдържащи етера или най-висшата субстанция на растенията, извлечена от тях посредством различни методи на дестилация. Децата, както и възрастните без съмнение харесват хубавите аромати, което прави ароматерапията особено приятна за приложение. Като прибавим факта, че бебетата и децата все още не са обременени от синтетичните медикаменти, нездравословните храни и стреса, ароматерапията показва много добри резултати в прилагането й при редица детски заболявания.

 

Organichno-logo-1


Ароматерапия при новородени

В повечето случаи новородените имат изключително суха кожа. Обикновено майките се опитват да се справят с проблема с помощта на готовите бебешки масла, които доста често съдържат минерално масло. Всъщност минералното масло не решава проблема, а дори крие риск да го задълбочи. Минералното масло е нефтен продукт и води често до запушване на порите, обриви, сенсибилизация на кожата.  В случаите на суха кожа при новородените, ароматерапията е много ефикасна. Използвайте чисто базово масло от сладък бадем или жожоба, което да втривате в кожата на новороденото след баня и толкова често, колкото е необходимо. Жожобата е течен восък, благодарение на което това масло оставя много фин восъчен слой върху кожата, като по този начин пречи на влагата от памперсите да пробие, в същото време хидратира и задържа естествената влага на бебешката кожа.

Розовото масло е изключително подходящо за сухата и набръчкана кожа у новородените. В 100 мл. масло от сладък бадем добавете 1-2 капки розово масло и нанасяйте с леки масажни движения върху цялата кожа след баня. Маслото от невен също се прилага успешно при суха кожа, благодарение на ценните регенериращи и овлажняващи качества на невена.

Препоръчваме ви да добавите няколко капки чисто масло от сладък бадем във водата по време на къпане. Така водата няма допълнително да изсуши нежната бебешка кожа и ще задържи естествената й влага.


Коликите

Проблемът с коликите е често срещан у новородените и също така ефикасно се повлиява от ароматерапията. За облекчаване на коликите се прилагат етеричните масла от лайка или лавандула под формата на компреси. В бутилка със студена вода добавете една капка от избраното масло, след което разбийте енергично. Полученият разтвор изсипете в по-голям съд и долейте гореща вода до получаване на приятно топла на допир. С тази вода правете компреси върху коремчето на бебето, като помните, че мястото трябва непрекъснато да бъде затопляно.

Неспокойният сън също е голям проблем при новородените. Често е последствие от колики или никнещи зъби, но за него също има решение. Една капка чисто етерично масло от лавандула или лайка, накапана върху възглавничката или чаршафчето в леглото ще помогне на бебето да се успокои и заспи по-лесно.


Ароматерапия при децата

Настинки и вируси

Едно от най-успешните средства за справяне със запушения нос е етеричното масло от евкалипт. Можете да накапете 1 капка чисто етерично масло от евкалипт в края на възглавницата на вашето дете вечер преди лягане или да добавите няколко капки от него в арома лампа. Допълнително масажирайте цялото тяло на вашите деца с етерично масло от лавандула, което ще повиши съпротивителните им сили, за да се справят с настинките или вируса. При по-големите деца маслото от лавандула не е нужно да се разтваря в базисно. Докато при децата до 2 години, етеричното масло се разтваря по следната схема: на 50 мл. масло от сладък бадем се добавят 10 капки лавандула.

В случаите на висока температура, отново на помощ идва етеричното масло от лавандула. В голям съд със студена вода, се добавят 3-4 капки лавандула. Правят се компреси, които се поставят на краката докато температурата започне постепенно да спада. Компресите се сменят на всеки 10 минути, след като започнат да се затоплят.


Болки в ушите

Болките в ушите са нещо много неприятно, както за самите деца, така и за техните родители. Маслото от лавандула е безценно в тези случаи. Вземете памучен тампон, накапете 1 капка от маслото и поставете във външната част на ухото. Лавандулата има безброй много ценни качества, но едно от основните е болкоуспокояващо. 


Варицела

Етеричните масла от мента и лавандула са подходящи при появата на струпеи при варицелата. Ментата охлажда и успокоява сърбежа, по същия начин действа и лавандулата. Но трябва да не забравяте, че за разлика от лавандуловото масло, което може да се прилага чисто, маслото от  мента се прилага силно разредено. На един литър вода трябва да се добави ¼ капка етерично масло от мента. Полученият разтвор може да се използва като се нанася с памучен тампон върху струпеите.


Кашлица и болки в гърлото

Още при първите появи на болки в гърлото е добре да се започнат гаргари с етерично масло от чаено дърво. Към чаена чаша с хладка вода добавете капка чаено дърво, разбъркайте енергично преди гаргарата. Чаеното дърво е много мощно антисептично средство и ако на време започнете с него, няма опасност вирусът да слезе към гръдния кош. В случаите когато обаче вече е налице кашлица, най-добре помагат инхалациите с евкалипт, лавандула, босилек. В купа с гореща вода се добавят 1-2 капки от едно от посочените по-горе етерични масла и се прави инхалация в продължение на 10 мин. Можете да направите масажно масло за кашлица, което да втривате посредством масажни движения в гръдния кош, гърлото и горната част на гърба. Обърнете внимание, че областта на сърцето не трябва да се масажира с тези масажни масла. В 50 мл. масло от сладък бадем добавете 5 капки лавандула и 5 капки чаено дърво.


Агресивност и липса на концентрация

Факт е, че съвременните деца са изключително енергични и хиперактивни, и често срещан проблем е да бъдат овладяни. Отново с помощта на етеричните масла могат да бъдат овладени критичните ситуации като липса на концентрация и агресивност у децата. Изключително подходяща формула е комбинацията от етерични масла от лавандула и лимон. Етеричното масло от лавандула действа балансиращо и успокояващо, понижава нервното напрежение и поощрява спокойствието и тишината. Не случайно етеричното масло от лавандула има подчертано въздействие върху слънчевия сплит, поради което то е изключително ценно при овладяване на гнева и намаляване нивото на агресивност при децата. Етеричното масло от лимон има подчертано тонизиращо въздействие. То стимулира изтощения ум и повишава концентрацията. Използвайте комбинацията в арома лампа, за да осигурите на децата по-спокойна и приятна атмосфера.


Правила

Има няколко основни правила, които трябва да се съблюдават когато прилагате ароматерапията при деца.

Използвайте за терапия само проверени и качествени 100% натурални етерични масла. Не прилагайте за лечение синтетични масла или такива, които са бленда от натурални и синтетични. По-възможност използвайте етерични масла, за които имате гаранция, че са био (следете за знака на сертифициращата организация). В противен случай, не можете да бъдете сигурни в качеството и чистотата на етеричните масла. Така например маслата от мандарина или портокал, които се получават от студено пресоване на корите на плода, няма да съдържат пестицидите, с които са обработвани корите предварително, тъй като самите плодове са отглеждани на принципа на биологичното производство.

При децата гамата от етерични масла, които могат да се прилагат е силно ограничена. Това са най-вече лавандула, роза, лайка, евкалипт, портокал, мандарина, чаено дърво, лимон.

Концентрацията на използваните разтвори при деца е много по-ниска отколкото при възрастните. Най-широко разпространеният принцип е, че при децата се прилага половината от съотношението, което важи за терапията при възрастните. Така например ако в общия случай на 50 мл. базово масло се добавят 20 капки масло от лавандула, то за децата е препоръчително капките лавандула да бъдат 10 на 50 мл. масло. Винаги спазвайте принципа „по-малко е по-добре”.


Съвети

Като майка, която лекува своите деца с помощта на етеричните масла, бих искала да дам няколко съвета. Има няколко етерични масла, които е добре винаги да имате под ръка със себе си в къщи или на път. Можете дори да си направите аптечка за спешна помощ с етеричните масла от лавандула, евкалипт, чаено дърво, лайка.


Спешни случаи

Ако вашето дете падне, наложете удареното място с компрес, накиснат в разтвор от студена вода и една капка лавандула. Така ще облекчите болката и ще предотвратите последващите подутини и синини. Ако вашето дете се изгори, намажете мястото с чисто неразредено масло от лавандула (1-2 капки). В случаите на слънчеви изгаряния, можете да облекчите неприятното усещане и болки като намажете кожата отново с чисто неразредено етерично масло от лавандула. Ако вашето дете се пореже, почистете раната и след това измийте мястото с топла вода, в която са добавени капка лавандула и капка чаено дърво. Върху лейкопласта можете допълнително да добавите капка етерично масло от лавандула, за да ускорите процеса на заздравяване.

Ако вашето дете се оплаква от запушен нос, капнете една капка масло от евкалипт върху хартиена салфетка и доближете до лицето, за да вдиша ароматните молекули. Това ще облекчи състоянието на детето, докато вземете последващи мерки.

Ако вашето дете получи пристъпна кашлица, накапете една капка масло от лайка върху хартиена салфетка и доближете до лицето на детето, за да може да вдиша дълбоко. По този начин ще намалее безпокойството от пристъпа и функциите на дихателните пътища ще се подобрят.

Не забравяйте, че ароматерапията е съпътстващо лечение. При всякакви оплаквания от страна на вашите деца, първо се консултирайте с квалифициран лекар, който да постави точна диагноза за състоянието на вашето дете.  С помощта на етеричните масла вие можете да ускорите процеса на възстановяване, както и да предотвратите задълбочаване на оплакванията. Най-вече помнете, че употребата на етерични масла помага за подсилване на имунната система. Използвайте ги във вашето ежедневие, за да осигурите на вас и вашите деца една по-приятна и здравословна среда.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

24,794 преглеждания

Comments are closed.