7 правила за щастлива бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Очаквате бебе или наскоро сте станала майка? Всичко ви е ново, може би странно и доста притеснено? Следвайте тези насоки, за да направите периода на бременността спокойно и приятно изживяване.


Всеки е експерт по въпросите за бременността и майчинството

От момента, в който разберете, че сте бременна се оказва, че всички около вас имат какво да кажат по въпросите какво трябва или какво в никакъв случай не трябва да правите със себе си и бебето през този период. Но всеки има своя личен опит и перспектива. Начинът, по който вие се справяте с бременността, раждането и бебето зависи от това кой сте, къде и как сте израснали и какви са вашите вярвания.

Така че, докато получавате безкрайните съвети и напътствия от роднини и приятели, имайте предвид, че нещо, което е работило за сестра ви, майка ви или съседката, не е задължително да работи и за вас. Обратното също е вярно. Затова бъдете отворени към нещата, които ви казват, но взимайте от тях само тази част, която усещате, че е в синхрон с вашите принципи и начин на живот.

 


Доверие и инстинкти

Когато ви предстои да станете родител, ще започнете все по-често да чувате фразата: „Доверявай се на инстинктите си”. Да, това вероятно е така, но е доста трудно да ги следвате, когато отвсякъде слушате и четете противоречиви мнения по въпросите. Тогава започвате да се съмнявате в преценката си и да се колебаете кое е правилно и кое грешно. И все пак, вярвайте си и търсете подходящата и подкрепяща среда. Стойте далеч от хора, сред които не се чувствате спокойни и добре и търсете тези, които повишават доверието ви в самите вас като бъдещи родители и ви карат да се чувствате силни и уверени. Инстинктите са незаменим инструмент, но те са безполезни без да имате необходимата увереност, за да ги пуснете в употреба.


Борбата за съвършенство

Когато забременеете светкавично променяте режима си на хранене и започвате да взимате витамини, за идеално развитие на плода. Обмисляте перфектния план за раждане, който ще бъде максимално щадящ за бебето, като често се борите срещу установените правила и политиката в съответната болница. Малко по-късно, учите различни техники, с които да помогнете на бебето да се развива навреме, ако не и малко по-рано от връстниците си. И онзи стремеж детето ни да бъде добро най-малкото, колкото нас. Но тук има един основен проблем. Целият този стремеж да получим шестица по родителство, всъщност ни носи повече стрес, отколкото удоволствие от времето, прекарано с детето. Освен това, ако се опитваме постоянно да бъдем перфектни родители, детето ще реши, че очакваме същото и от него през цялото време. И всеки, макар и малък неуспех, може да се отрази, и на вас, и на него, което е излишно да си причиняваме. Ние винаги ще сме перфектни за нашите деца, а те от своя страна – са най-добрите за нас.


Майчинството – това ли е най-естественото за една жена?

Много хора говорят за майчинството, като за най-естественото и нормално нещо на света, което се отнася за всяка жена. Естествено, че обикваш бебето си още преди да се е родило! Естествено, че майките кърмят! Естествено, че кърмят поне 6 месеца. Естествено е за майката да знае какво да прави с бебето от първата му минута и да задоволява нуждите му. Всъщност това е естествено само за част от жените. Някои, обаче трябва да се учат и всички по-горни определения ги карат да се чувстват нещастни и не добри майки.

За някои жени е важно при раждането да се доверят на лекар и на всички болнични и медицински удобства, когато става дума за нейното собствено тяло, както и за това на детето й. За други, няма по естествен начин да родиш то този вкъщи със семейството си. И тогава няма правилно или грешно. Живеем в свят със сложна култура и понякога противоречиви правила, очаквания и идеали. За да се чувствате добре и щастливи, от значение е единствено вашето възприятие за „естествено”. А когато вие сте спокойни и уверени, тогава и вашето неродено бебе, ще бъде такова.


Разочарование, негодувание, гняв, изтощение, раздразнение, ревност, носталгия, съжаление – тези чувства не ви правят лоша майка.

Всеки родител (да ни извинят изключенията), в един или друг момент изпитват някое или повече от тези чувства. Понякога те могат да се появят още по време на бременността, когато сте вече толкова голяма, че нито може да станете от леглото спокойно, нито да качите 3 стъпала или да си вържете връзките на обувките. Може да ги усетите, че нахлуват в главата ви по време на раждането, когато имате усещането, че бебето ще ви разкъса на две. Или пък ви удрят неочаквано, когато 14-та нощ подред не сте спали, а бебето ви плаче, абсолютно безспирно, а вие искате да изпиете една маргарита, да прочетете книга или да вземете една вана. Или чисто и просто да поседнете за 10 минути без бебе в ръцете, което да крещи в ухото ви. Каквато и да е причината, всички ние имаме лоши дни, когато искаме за момент поне нещата да са постарому. Но това е само за момент. В следващия, ние поглеждаме очарователното си бебе или погалваме с умиление корема си и ни залива вълната от радост… бързо последвана и от чувството за вина.

Е, тук ще ви кажем, че вие може да обичате вашето бебе и да мразите как се е променил и се променя живота ви, по едно и също време. Почти всеки се чувства така понякога, дори да не го признава. Когато си ядосан или тъжен, това не значи, че не обичаш достатъчно детето си или че не си добър родител.


Гледайте напред, не назад

Истината е, че животът ви, такъв, какъвто го познавате, е приключил. От момента, в който коремчето ви започне да личи, дори хората по улиците ще ви напомнят за радикалната промяна, която ви предстои. Разбира се, след раждането някои аспекти от живота ви ще се върнат към „нормалното”, но като цяло предишният ви живот – не. Разбира се, той ще ви липсва по някога, но по-важното е, да не тъгуваме по това, което не можем да върнем и да се радваме на нещата, които печелим. Мислете за бъдещето с усмивка и радост, като не се поддавате на мисли от рода „животът ми приключи”. Не! Приключил е само вашият живот като не-родител. Животът ви като такъв тепърва започва!


Няма правилен начин

Помнете, независимо от това какво казват хората – най-добрият начин да гледаш дете, е този, който работи за вас и ви кара да се чувствате добре!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,654 преглеждания

Comments are closed.