5 причини момичетата да се занимават със спорт

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Защо е добре да се спортува? За да се упражняваме? Правилно! За да се забавляваме? Също е вярно. Но има и още причини, поради които в важно да практикуваме някакъв спорт и от особено значение е той за децата. Обикновено, родителите, по-често ориентираме децата си към спортната зала, ако са момчета. Малките принцеси в повечето случаи водим на уроци по пиано, пеене, рисуване или танци. Но спортът някак си остава на заден план или поне е между другото, ако остане време. Ето няколко причини, заради които си струва нашето малко момиче да се занимава по-активно със спорт. 


1. Момичетата, които спортуват, се справят по-добре в училище.

Може би ни звучи странно и вероятно сме на мнение, че той ще отнеме от ценното за учене време. Но има изследвания, които показват, че момичета, които се занимават по-активно с някакъв вид спорт, всъщност са по-добри в училище, от тези, които не спортуват. Упражненията подобряват способността за учене, паметта и концентрацията, което безспорно са качества, които дават предимство в класната стая.


2. Спортът учи на екипност, по-добра работа в отбор и подобряват способността да се поставят и гонят конкретни цели.

Като цяло той учи на много ценни за живота умения. Когато работиш в отбор с треньори, инструктори и съотборници, за да постигнете една обща цел и да побеждавате, това всъщност учи как да бъдеш успешен във всяко отношение, извън спортната зала. Тези умения ще служат добре и в работата, и в отношенията със семейството.


3. Спортът е важен за здравето на момичетата.

Това е една от очевидните причини да искаме детето ни да бъде активно. Спортът помага на фигурата, поддържа теглото в здравословни рамки и като цяло изглеждаме по-добре. Знаем как в днешно време една от основните цели на момичетата е да бъдат слаби, което често води до сериозни здравословни проблеми. Нека насочим това им желание в посока упражнения, а не в посока диети. Те сами ще видят резултата. Също така момичетата, които спортуват, е по-малко вероятно да пропушат, а в дългосрочен план са по-малко заплашени от болести като рак на гърдата и остеопороза. 


4. Спортуването повишава самочувствието.

Момичетата, които се занимават със спорт се чувстват по-добре спрямо себе си. И тук не говорим само за външен вид. Самочувствието се повдига, когато си уверен и знаеш как да поставяш и постигаш цели. Освен това усещането, че работиш здраво за нещо, което дава резултат ти носи увереност и спокойствие, че може да се справиш с предизвикателства от различен характер.

А от друга страна самочувствието помага по-лесно да завързват нови контакти, да се създават приятелства и да се общува по-свободно.


5. Физическите упражнения намаляват напрежението.

Спортът може да намали стреса и човек се чувства много по-щастлив. Защо? Първо, химикалите, отделяни от мозъка по време на тренировка подобряват настроението. Освен това, приятелите и хората, с които ни е добре са друг фактор, повдигащ духа ни. Когато си част от отбор това заздравява връзките и взаимоотношенията на хората в екипа. Хубаво е да знаеш, че може да разчиташ на подкрепата на съотборниците си на и извън игрището. А това е повод за усмивка!


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

4,780 преглеждания

Comments are closed.