Как да участваме в обучението на детето си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca i roditeli (2)

Редица проучвания показват, че високите резултати в училище и университета и самоувереността в кариерата и живота на младия човек са обвързани с позитивното родителско участие в процеса на обучение. Родители, учители и деца трябва да работят заедно, за да бъдат децата заинтригувани към училището и мотивирани да се изучат.

Никой не отрича, че родителите са първите и най-авторитетни учители на детето. Вие, като родител, притежавате важни знания за детето си, които училището и различните учители нямат и често нямат и време и възможност да придобият. Известно е, че повечето родители осъзнават специфичната си роля в обучението на децата и имат желание да участват в него, но не знаят как да направят това. Отговорите на следните въпроси могат да ви помогнат

Какво да направя, за да стана част от училищния живот на детето ми?

Политиката на повечето училища и учители е да ценят родителската намеса и да я насърчават. Началото обикновено се поставя с извънкласни занимания, на които учители, родители и деца се опознават и разменят общи идеи или споделят впечатления. Ако в училището на детето ви няма подобна традиция, въведете я. Добрият и съвестен учител не би ви отказал помощ. Организирайте и други родители и си създайте навика да се събирате поне един път на 2 седмици, за да сте в крак със случващото се в училище. Понякога не всичко, което детето ви казва вечер, отговаря напълно на истината. Затова е хубаво да комуникирате и с учителя – другата страна на обучителния процес.
Друга пряка възможност за намеса е да станете част от училищния съвет или друга училищна организация. Ако нямате време за такива инициативи, помолете бабата или дядото на малчугана да се включат.

Полезни практични съвети:

– Посетете класната стая на детето. Тя ще ви даде идея какво прави детето в училище и как се забавлява с другите деца. Можете да приложите част от видяното у дома или напротив, ако то не допада на детето, да промените методите.

– Доброволствайте за помощ при обновяването на класната стая и училището или при каквито и да е извънкласни занимания или училищни празници.

– Помогнете при нужда, когато трябва да се шият костюми, да се приготвят лакомства или да се измисли празнична програма.

– Заедно с детето посещавайте предлаганите училищни екскурзии. Така ще се опознаете с други родители и учители и ще обмените полезна информация. Когато детето стане по-голямо, не настоявайте да посещавате екскурзиите с него.

– Интересувайте се от домашните и при нужда помагайте за тях.

– Без да притеснявате детето, бъдете наясно с учебния материал и работата в клас.

Как да помогна на детето с домашните?

Ако детето не ходи на занималня, му се налага да приготвя всичките си домашни работи у дома. Без да се натрапвате, преглеждайте задачите му и изпълнението им. То е много важно за проверка и показва дали детето правилно е разбрало учебния материал.

Полезни практични съвети:

– Насърчавайте успеха и го награждавайте. Така мотивацията се повишава.

– Ако детето има трудности с определен урок, запознайте се със съдържанието му и му обяснете материала с прости и разбираеми думи.

– За обяснението използвайте примери от семейството или познати случки – това е предимство, което учителят няма.

– Ако видите, че детето се справя без проблем с домашното, не му натрапвайте помощта си, за да не свикне да работи с вас и да се отпусне.

– Даже и да помагате, не правете сами домашното на детето си. Нека то го направи, но с ваша помощ.

– Не наказвайте детето със заповедта да си напише домашното. Това задължение не бива да се обвързва с отрицателни емоции и преживявания.

Как да направя дома си приятно и спокойно място за учене?

– Създайте на детето учебен кът. Нека той е обособен – например специално бюро или масичка, но не и да е отделен от общите стаи и изолиран в другия край на апартамента. Важно е да се свързва с положителни емоции. Нека там детето прави и други неща – например да рисува, реди пъзели, твори и т.н. Ако малчуганът обича да е във вашата компания и да усеща домашната глъчка, нека бюрото му е подвижно и леко. Така ще можете да го слагате в кухнята, например, за да е до вас, когато приготвяте вечерята.

– Въведете ясни правила относно телевизора – той трябва да е изключен, докато се пишат домашните.

– С музиката могат да се правят изключения. Всичко зависи от концентрацията на детето. Ако е добра, лека музика няма да навреди.

– Уверете се, че монитирът на компютъра ви има защитно покритие, щадящо очите.

deca i roditeli (1)

Какво да направя, ако детето ми не се справя добре в училище?

Независимо дали става дума за лош период на слабост или системни проблеми в училище, необходима е вашата намеса.

Полезни практични съвети:

– Свържете се с учителя и разговаряйте.

– Не чакайте проблемът да се задълбочи. Дупките в учебния материал не се запълват сами.

– Разговаряйте с детето и потърсете причината за ниските резултати.

– Работете с него активно – може би вашата помощ и ангажираност ще оправят проблема.

Вижте също:

   Перфектните деца

school-bulling   Училищният тормоз

family   Как да заздравим връзката в семейството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

4,157 преглеждания

Comments are closed.