За коластрата и кога идва кърмата след раждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kurmene novorodeno

“Здравейте, пише ви една притеснена баба на първо внуче. Моята дъщеря роди преди два дни и няма кърма, само жълтеникава течност, която предполагам е коластра, но е много малко. Като стисне гърдата успява да изцеди само няколко капки. Тя е също е много притеснена и не знае какво да прави. Да изцежда ли гърдите? До кога може да се чака кърмата да дойде?”

Честито да Ви е внучето, чудесно е, че търсите информация за кърменето в помощ на дъщеря си. Подкрепата на най-близките е безценна. Разбирам колко притеснена може да е майката, когато застава на прага на нещо толкова ново и вълнуващо като майчинството. С помощта на Вашата и на семействата подкрепа и интуицията, която се отключва с раждането на бебето, вероятно скоро притесненията ще са зад гърба ви.

След раждането, първата храна, която бебето получава е точно тази белезникаво-жълтеникава течност, коластрата. Тя е с особено високи хранителни, имунологични и защитни качества. Малките количества коластра отговарят точно на малкото стомахче на новороденото бебе, което е приблизително с размер на черешка. Няма по-подходяща храна за едно новородено бебе и ако майката и бебето вече са заедно, чудесно би било бебето често да получава възможност да суче. Честото и ефективно изпразване на гърдите е това, което дава сигнал на организма, че има търсене и така се увеличава кърмата. Постепенно коластрата се променя и гърдите започват да произвеждат преходно мляко и зряла кърма. Често тогава майките споделят, че усещат, че кърмата „слиза“. Понякога това се случва между 3-5 ден, понякога може и по-късно. Зависи до голяма степен от това кога е стартирало кърменето, дали майката и бебето са заедно, колко често суче бебето и суче ли активно. Когато бебето суче ефективно поне 8-10 пъти в денонощие, без ограничаване на времето на гърда и ако се налага стимулиране да суче активно и да не заспива прекалено бързо на гърда, ако не прави големи паузи между храненията, вероятно всичко скоро ще се нареди в един естествен ритъм.

Чудите се дали е нужно изцеждане за стимулация на гърдите?

Винаги е по-добър вариант бебето да изсуква гърдите директно и ако това се случва достатъчно често, едва ли има нужда от допълнителна стимулация чрез изцеждане. Но ако бебето и майката са разделени по някаква причина, ако то не успява ефективно да изсуче гърдата, може и да има положителен ефект да се помогне временно със стимулация чрез изцеждане. Много майки се справят чудесно и с  изцеждане на ръка, не е задължително изцеждането да става с помпа. Някои майки споделят също, че изцеждайки на ръка се чувстват по-комфортно, като може да се съчетае с топъл душ, лек масаж и чаша приятна (топла)напитка за по-ефективно отпускане.

Спокойствието и близостта на майката и бебето също не са за подценяване. Когато майката изпитва положителни емоции, чувство на комфорт и усеща подкрепата на любимите хора, когато има възможност много да гушка бебето си, кожа до кожа, да го опознава и да му се радва, тогава и хормоните свързани с рефлекса на потичане на кърмата се задействат, а инстинктите на майката и бебето се отключват.

Не се притеснявайте да насърчите майката да ни потърси и лично, ако има нужда или възникнат нови въпроси. Ще се радвам да поговорим.


Ива Петкова,
Ла Лече Лига лидер

La Leche Liga Logo

      
    http://lalechebg.com/

 


Още от вашите въпроси и отговорите на лидерите от Ла Лече Лига:

“Кога трябва да се цедя и трябва ли да се изцеждам след кърмене?”

“Мога ли да спортувам, докато кърмя?”

“Да давам ли на бебето да суче и от двете гърди на едно хранене или да ги редувам?”

Мога ли да кърмя, докато съм бременна

“Кърменето се превърна в борба. Защо стана така и какво мога да направя?”


Още от Бебе:

s bebe na put (3)-1   На път с кърмаче

mother_sleeps_with_baby_600x700   Да спим с бебето – да, не, понякога?

   Как да си играем с нашето бебе, когато то е на 9-12 месеца?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Хранене

64,292 преглеждания

Comments are closed.