• No categories

Домашна вегетарианска пица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vegetarianska pizza

Пицата е любима, и на възрастните, и на децата. Може да се направи за обяд, за вечеря, на хапки за коктейл или парти. Удобна е, защото става бързо, а и може да използваш каквото имаш в хладилника. В направата й може да участват и най-малките членове на семейството. Може да изброяваме още плюсове на пицата, но ви е си ги знаете. Да преминем направо към рецептата за страхотна домашна пица без месо.

Необходими продукти:

За тестото:

– 2-3 ч.ч. брашно
– 1 кубче мая (може и 1 пакетче суха)
– 200 мл. вода
– 6 с.л. олио (зехтин)
– ½ ч.л. захар
– ½ ч.л. сол

За плънката:

– 2 средно големи домата
– 1-2 червени чушка
– гъби
– царевица от консерва
– босилек (сушен или пресен)
– кашкавал или моцарела

Начин на приготвяне:

1. В купа разтворете маята в топла (не гореща) вода, поръсете с малко брашно и захар. Оставете 15-тина минути да набъбне.

Ако използвате суха мая, направо минете към следващата стъпка.

2. В подходящ съд изсипете брашното, солта, захарта и мазнината (ако ползвате мая от пакетче, сложете и нея). Направете кладенче в средата и излейте готовата вече мая.

3. Омесете гладко тесто. Намажете подходяща тава с малко мазнина и разстелете тестото на не много дебел пласт. Ако тестото ви е в повече, може да до използвате за мекици, питка или да го замразите за следващ път.

4. Настържете доматите и намажете пицата. Внимавайте да не сложите твърде много, защото няма да стане хрупкава коричка.

5. Нарежете чушките на ивички, гъбите на колелца. Подредете всички продукти (без кашкавала или моцарелата), както ви харесва. Поръсете с босилек. Ако използвате пресен, заделете си няколко листа за украса.

6. Печете пицата в умерена фурна (около 180-200 градуса). Когато е готова, поръсете с настърган кашкавал или колеца моцарела. Върнете обратно, за да се разтопят.

7. Украсете с листа босилек. Сервирайте и се насладете!

Вкусни идеи:

1. Ако използвате сухи подправки (босилек, риган, чубрица), може да сложите част от тях в самото тесто, докато го месите.

2. Ако имате повече време, може да си приготвите отделно доматен сос, с който да полеете пицата. Задушете за няколко минути ситно нарязан лук и чесън. Добавете настърганите домати. Оставете да ври на тих огън, докато се соса се сгъсти достатъчно. Добавете подправките.


Още неустоими предложения:

   Кюфтета от елда

skaridi-s-rizoto-SLIDESHOW   Ризото със скариди

   Боровинкови мъфини със сметана

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

26,466 преглеждания

Comments are closed.