Мога ли да кърмя, докато съм бременна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в сп. Първите седем, юли 2012

pregnant with second

“Кърмя детето си, което в момента е е на 1 година и два месеца. Съвсем скоро разбрах, че съм отново бременна и след седем месеца очаквам второто си дете. Планирах да кърмя поне до 2 години и сега съм разколебана: някои от близките ми смятат, че трябва обезателно да отбия голямото дете, за да нямам проблеми с бременността. Знам, че има майки, които кърмят и по време на бременност, но не знам как да го направя. Също, дали след раждане на бебето ще мога да продължа да кърмя и голямото, ако всичко е наред или трябва наистина да го отбия по-скоро?”

При нормално протичаща бременност е възможно майката да продължи да кърми. Добре би било да информирате за своето решение наблюдаващия бременността ви лекар.

Кърменето по време на бременност не се различава толкова много от обичайното кърмене на дете. Вероятно ще се наложи да потърсите нови пози за кърмене, които да не пречат на нарастващия ви корем. Друга особеност е често срещаната болката в зърната. Дори и без да кърмят, повечето бременни се оплакват от това. Индивидуално е дали ще намалее болката. Но ако продължите с кърменето, по-вероятно е тя да намалее, дори съвсем да изчезне. Може да пробвате различни пози, за да разберете дали някоя няма да е по-малко болезнена или вие да предлагате във времето за сукане, така че детето да не е настървено за кърмене и евентуално да засуче гърдата по-плавно.

Приоритет на майчиния организъм е нероденото бебе. Затова кърмата постепенно започва да променя състава си в очакване на раждането. Около 4-6 месец от бременността, състава и вкуса на кърмата са по-близки до коластрата (коластрата е по-солена от зрялото мляко и по-богата на протеини), количеството при доста бременни намалява, и е възможно кърмачето само да намали драстично броя на кърменията или дори съвсем да се отбие; други деца не се смущават от намалялото количество кърма и продължават да сучат. При бебета под шест месеца, които са още изцяло на кърма, може да е необходим допълнителен прием на хранителни вещества, а по-големи бебета и деца над годинка, които вече ядат разнообразни други храни, вероятно ще имат увеличен апетит за тях, щом кърмата намалее.

Храненето на бременната кърмачка продължава да бъде балансирано и пълноценно, както досега, количеството може леко да се повиши с калориите, необходими за здравословната бременност, без излишъци. Приемайте достатъчно течности, пийте винаги, когато сте жадна.

Ако „голямото” кърмаче и майката имат желание, биха могли да продължат кърменето и след раждането с т.нар. „кърмене в тандем”. Голямото кърмаче може да бъде добър помощник на майката в първите дни и седмици след раждането, когато кърмата не се е регулирала и да суче, когато гърдите се препълват. Кърменето в тандем според много майки подпомага преодоляването на ревността от страна на голямото дете към новороденото. Организмът се настройва бързо и започва да произвежда кърма, която да задоволи нуждите и на двете кърмачета.

Вероятно е да се сблъскате с доста предразсъдъци и митове относно кърменето по време на бременност. Осигурете си подкрепата на таткото, той може да ви бъде сигурна опора и щит. Ако във вашия град има Ла Лече Лига група, може заедно с него да посещавате сбирките й и там да се запознаете с други кърмили или кърмещи бременни жени, както и да получите подкрепа и информация от Ла Лече Лига Лидера.

Мария Христозова-Дочева, Ла Лече Лига Лидер

La Leche Liga Logo

     
     http://lalechebg.com/

Още от Вашите въпроси за кърменето:

“Кога трябва да се цедя и трябва ли да се изцеждам след кърмене?”

“Мога ли да спортувам, докато кърмя?”

“Да давам ли на бебето да суче и от двете гърди на едно хранене или да ги редувам?”

 

Мога ли да кърмя, докато съм бременна

 

“Кърменето се превърна в борба. Защо стана така и какво мога да направя?”

 

За коластрата и кога идва кърмата след раждане

Вижте също:

purvi stupki   Когато детето не прохожда

   Тръшкането при децата

   Какво чувства бебето? За емоционалното развитие

chetene-s-kartinki   Четене чрез картинки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Хранене

16,256 преглеждания

Comments are closed.