10 храни за здрави детски зъби

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Не е тайна, че храненето е също толкова важно за здравето на детските зъбки както и четкането и почистването с конец. Всеки път, когато детето ви приема храна, съдържаща захар или нишесте, то дава шанс на бактериите в устата му да „превземат крепостта” на здравите му зъбки. Като избирате храни, които да помагат на организма му да се пребори с бактериите, вие му помагате да бъде здраво в бъдеще.

Предлагаме ви десет храни, които са добра идея за поддържане на оралното здраве на детето ви:

Ябълки

Особено такива, които не са толкова сладки – защото плодовата захар може също да бъде  толкова голяма заплаха за зъбите, както и обикновената. Но все пак, ако трябва да избираме между двата вида, при всички случаи залагаме на плодовете, заради всички останали полезни вещества, които те съдържат.

Ябълките са особено полезни за зъбите заради абразивните си качества. Те „изстъргват” полепналата по зъбите храна и служат като естествени „чистачи”, които лишават устната кухина на децата (а и не само тяхната) от ненужните остатъци от хранителни вещества, плака и бактерии. Трябва да се имат предвид и плодовите захари, които плодовете принципно съдържат, но този проблем може лесно да се разреши като караме децата да пият повече течност, които да отмият киселината от устната кухина. 

Целина

Целината помага по няколко начина. От една страна, тя изисква повече дъвчене, което пък предизвиква по-голямо слюнкоотделяне. Отделянето на по-големи количества слюнка помага за отмиването на остатъците от храна и бактерии от устната кухина. От друга страна, докато детето гризка и дъвче подобни твърди зеленчуци, то успява да изстърже остатъците от храна по зъбите си, масажира венците си и почиства повърхността на зъбите и пространството между тях.

Нашият съвет: опитайте се да давате поне една порция целина или друг твърд зеленчук на детето си дневно. За целта можете да приготвяте „полезни солети” – пръчици от зеленчуци, потопени в чаша с лимонов сок. Децата обожават интересно приготвената и поднесена храна, така че превърнете това във ваш съюзник в изграждането на здравословни хранителни навици. 

Зелен чай

Всеизвестни са цялостните почистващи свойства на зеления чай, но плюсовете не свършват тук. Camellia sinensis (зелен чай) е чудесен помощник в борбата за здрави зъбки. Растението е богато на вещество, наречено катехин, което унищожава бактериите, причиняващи плака в устата на децата. Както е известно плаката е вреден слой от бактерии, захари, белтъчини и мазнини, повишаващи киселинността в устната кухина и предизвикващи кариес. Катехинът също така премахва батериите, причиняващи лош дъх.

Нашият съвет: Давайте по една-две чаши зелен чай на детето си на ден. По-добре е ако не го подслаждате, но ако все пак детето ви настоява за подсладител, използвайте мед и изплаквайте устата му след прием на напитката. Имайте предвид, че зеленият чай трябва да се приготви от предишния ден – сварете вода с няколко пакетчета и го оставете да преседи в затворен съд през нощта. Чаят може да се претопли на другата сутрин и да се пие през целия ден. 

Киви

Плодовете на кивито са малки и на вид неугледни, но погледнати отвътре представляват малки бомбички витамин C за зъбите и цялостно за организма на детето ви. На практикa, един голям плод киви е напълно способен да набави нужната дневна доза от ценния витамин за малчуганите (и за вас) на ден.

Защо е важно  децата да приемат витамин C? Той е неизменна част от здравето на венците на малките, защото витамин C спомага за изграждането на колагеновите връзки между венците и зъбите, които държат венците на детето ви на място. Ако не приемaт достатъчно витамин C, децата са застрашени от развитие на пародонтални проблеми, свързани с инфекции и пародонтит.

Нашият съвет: вместо с кафява захар, опитайте се да подслаждате зърнената закуска на детето си с малки парченца киви, както и да го слагате в различни здравословни десерти. 

Лук

Това е кошмарът за почти всяко дете, но все пак той е полезен и си струва усилията да го направите част от ежедневното меню на детето си. Научните изследвания сочат, че лукът убива голяма част от болестотворните бактерии в устата, включително и бактериите, предизвикващи кариес. Ако ви притеснява лошият дъх след консумацията на лук, просто накарайте детето си да сдъвче няколко стръка магданоз след лука и всичко ще е наред.

Нашият съвет: сложете няколко резенчета лук в салатата на детето си – рано или късно, то ще го опита, а може и да го хареса. Опитайте също да го направите част от рисунка в чинията на малчугана, която той да унищожи с удоволствие, без да се заглежда в подробностите. 

Магданоз

Карайте детето си да дъвче магданоз или листа от мента след всяко ядене – това ще му помогне да унищожи повечето болестотворни бактерии, които се развиват след хранене. Тези билки съдържат веществата монотерпени, които много бързо се справят с лошия дъх.

Нашият съвет: Ако детето ви отказва да дъвче ментови или магданозени листа, просто ги нарежете на ситно в салатата или поръсете с тях десерта. Друга идея е да го научите как да оцветява дъвката си в зелено – като я сдъвче заедно с някоя от двете подправки. 

Сусам

Сусамът, както и други семена, се е използвал още в Древността за изстъргване на хранителните остатъци от зъбите. Но сусамът има още няколко предимства пред всички останали и това са огромните дози калций, с които той снабдява организма на детето.

Калцият, който се съдържа в сусамовите семена е лесноусвоим за разлика от този в млякото и млечните продукти, така че си струва да го направите част от диетата на детето си. Таханът е възможно най-подходящата форма на сусама, в която да го предложим на малките, защото така полезните вещества се усвояват най-добре.

Нашият съвет: Таханът може да послужи като дресинг за паста, салати, задушени зеленуци, както и за продукт, от който да направите сладки бонбони заедно с детето. 

Пълнозърнести храни

Всички те са полезни събратя на иначе недолюбваните от зъболекарите въглехидрати. Под каквато и форма да ги предложите на детето си, винаги е добре дошло. Пълнозърнестите храни нямат вредното действие на обикновените въглехидрати върху зъбите и това е така, защото те съдържат много повече фибри, които по-скоро спомагат за почистването на зъбите от остатъците от храна, отколкото да полепват по повърхността им, както правят рафинираните въглехидрати.

Белият хляб, макарони, захарите – те полепват по зъбите на детето и образуват изключително опасна обвивка, върху която се развиват бактерии, отделящи киселина в устната кухина, която от своя страна води до разрушаване на емайла на зъбите и развитието на кариес.

Нашият съвет: Започнете с пълнозърнести храни като в началото замените поне едно ястие с пълнозърнест заместител – овесени ядки, вместо сладък корнфлейкс, пълнозърнест хляб, вместо бял, пълнозърнеста паста, вместо обикновена. Старайте се постепенно да увеличавате дозите полезни въглехидрати за детето, докато не преминете изцяло на такива.

 

Ягоди

За тях не е трудно да се превърнат в част от детското меню, почти няма дете, което да не обича вкуса им. Ягодите са богати на витамин С, който както вече обяснихме е основен фактор за здравето на венците. Ако желаете да спестите гингивит и кървящи венци на детето си, се постарайте то да приема високи дози богати на витамин С плодове на ден.

Нашият съвет: Ако детето ви не обича ягоди или киви, изберете други плодове. Цитрусите са следващите мощни източници на важния витамин за организма ни.

 

Вода

Тя не е храна, но е повече от балсам за зъбите на детето ви. Пиенето на достатъчно вода помага на венците ви да се хидратират и да са здрави. Ако организмът ви разполага с достатъчно количество вода, значи ще произвежда и достатъчно слюнка, която е важен фактор за отмиването на вредните бактерии от устата. Добре би било, ако вие самите подпомагате процеса като карате детето си да пие вода или да изплаква устата си след всеки прием на храна или сладки напитки.

Нашият съвет: Ако детето ви не обича да пие много вода, карайте го да изплаква устата си по-често. За целта измислете хитринки – хайде да видим, кой може да изстреля струята най-далеч, или хайде да играем на кит ….

Други съвети:

Има и други неща, които са важни за оралното здраве на вашето дете. За съжаление някои навици са полезни за останалата част от организма на децата, но вредят на зъбките им. Ако вече сте ги научили да ядат често и по малко – добре. Но това означава да ги карате да почистват зъбките си по-често през деня.

Избягвайте продължителното задържане на сладки напитки в устата: предлагайте им плодови сокове, но не им позволявайте да ги пият бавно и на малки глътки, защото това увеличава киселинността в устата им. Най-добре е, ако им давате веднъж на ден фрешове, а след това им предлагате единствено вода и неподсладени напитки.

Ествествени освежители на дъха – използвайте ги. Мента, магданоз, мисвак –това са все полезни варианти. Избягвайте сладки дъвки или ментови бонбони – те донасят само плака, киселинност и беди.

Внимавайте с десертите. Те са вредни заради захарите и способността им лесно да полепват по повърхността на зъбите. Вместо сладкиши предлагайте на децата си несладки плодове.

Създайте хигиенни навици – децата трябва да четкат и почистват зъбите с конец ежедневно, дори по няколко пъти на ден.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,945 преглеждания

Comments are closed.