Диети, спорт и кърмене, част втора

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mom and baby swimming

Четете също: Диети, спорт и кърмене, част първа

Всякакви диети, които залагат само на определени храни и изключват цели групи други храни (каквато твърде популярната диета на Дюкан), не са подходящи за кърмещата жена, защото я лишават от ценни хранителни вещества. Можем да се възползваме за сметка на това от диетите, които са основани на принципа на разделното хранене или залагат на различни начини за комбиниране на храните (като например леко модифициран вариант на популярната в момента 90-дневна диета).

Доста майки се интересуват дали биха могли да приемат билкови продукти за отслабване. Голяма част от продуктите съдържат ефедра и не са препоръчителни не само за кърмещата жена, а и по принцип. Ефедрата се използва за лечение на астма, но може да предизвика сърдечно-съдови проблеми и дори смърт. Продуктите, съдържащи женшен, кофеин и други стимуланти, могат да се отразят на съня на майката и бебето, а някои от тях могат да са и опасни. Продуктите, съдържащи 5-хидрокситриптофан и цитрин, също не са подходящи за кърмещи жени – първите могат да повлияят на млекопроизводството и на неврологичното развитие на бебето, а вторите потискат продукцията на холестерола и съответно синтеза на стероидните хормони.

Продуктите с лаксативен ефект, съдържащи индийски живовляк и ленено семе, обичайно са съвместими с кърменето. Продуктите със сена и зърнастец могат да разхлабят бебето, а тези с алое вера са неприемлив вариант за вътрешна употреба при жени, които кърмят. Разбира се, има голямо значение колко голямо е вашето кърмаче и колко често кърмите, но и към билковите продукти е желателно да се подхожда с голямо внимание, особено през първите месеци, когато бебето разчита на кърмата като основен източник на енергия.

И така – не чудодейни лекарствени средства или диети, а разумното ограничаване, балансираното хранене , кърменето и ежедневните разходки могат постепенно да доведат до лелеяното влизане в старите дънки. Ако сте любители на двигателните режими, още по-добре. В следващите редове ще обсъдим комбинацията кърмене – спорт.

Кърмещата жена и спорта

Известно е, че двигателните упражнения предпазват от болести на сърдечно-съдовата система, диабет, остеопороза… (списъкът може да бъде продължен). Освен това те ни карат да се чувстваме по-добре психически и предпазват от депресии – което е още една причина да са особено полезни за жената след раждането.

Няма никаква причина кърмещата жена да не започне да спортува още веднага, щом се почувства добре след раждането. Изследванията недвусмислено показват, че физическото натоварване по никакъв начин не влияе на количествата и състава на кърмата. Леките упражнения като Пилатес, велоергометърът, йогата и т.н. са изключително подходящи и за физическия тонус на кърмещата жена, и за психическото й здраве. Освен това времето, прекарано в тренировки без бебето, кара младата майка да се почувства отново автономна личност.

Важно е по време на физическо натоварване да се носи спортен, добре поддържащ сутиен, който обаче не стяга прекомерно (пристягането може да доведе до запушвания). Не е добре и да се практикуват спортове, при които гърдите могат да се травмират – подобна травма също може да доведе до неприятни проблеми като запушени каналчета и мастит. Някои кърмещи майки споделят, че двигателни активности като бягане, аеробика, подскачане и т.н. са не особено удачен избор, тъй като пълните и увеличени като размер гърди създават усещане за тромавост.

Ако няма кой да гледа бебето ви, а то не е склонно да спи доста и да ви остави да правите упражненията си на спокойствие, бъдете изобретателни – един танц пред телевизора или сиди плeйъра с бебе на ръце също харчи калории.

Добре е да се знае, че много силното физическо натоварване води до увеличаване на количеството на млечна киселина в кърмата, но тя не е вредна за бебето и като цяло изследванията не отчитат влияние върху желанието на бебето да суче. Дори след такова натоварване (което не е характерно за жените по принцип, особено за онези, които не са активни състезателки), нивата на млечна киселина се нормализират още след час.

Онези майки, които пред физическата активност предпочитат пасивното натоварване с процедури като LPG и Power Plate, е важно да знаят, че процедурите не пречат на кърменето, но са противопоказни за хора с тромбози, разширени вени, диабет и други хормонални смущения. Също така е необходимо, ако майката е родила с цезарово сечение, да се консултира с гинеколога си кога е удачно да пристъпи към подобни процедури.

В заключение можем да кажем, че умереното намаляване на хранителния прием, разнообразното и балансирано меню, както и умереният престой във фитнеса, спортната зала или парка могат да помогнат на кърмещата жена не само да бъде в чудесна физическа форма, но и да подпомогнат психическото й здраве.

 


Текст:
Биляна Тодорова

доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация “Подкрепа за кърмене”
http://www.podkrepazakarmene.com/


Още по темата:

   Даване на кърма от бутилка

   7-те най-разпространени мита за кърменето

relation-after-pregnancy   Партньорските отношения след раждането на бебето


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

6,173 преглеждания

Comments are closed.