Най-ранните симптоми на бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Телата на жените са необикновени. Особено когато говорим за телата на бъдещите майки. Надали има друг по-съвършено работещ механизъм, който ни води напред и ни сочи най-правилния и лек път към здравословния начин на живот, мислене и усещане на света. Нищо друго в света и в живота не е способно да ни накара да се грижим за себе си толкова добре, толкова прилежно и с толкова любов. 


Тялото ни показва всичко, но не винаги успяваме да разчетем езика му. Що става въпрос за бременност, обаче, някои симптоми и знаци са съвсем ясни и еднозначни. Кои са най-ранните симптоми на новопоявилия се наследник? При всяка жена те са различни и не могат да се прогнозират. Не е сигурно дали биха били еднакви дори при две различни бременности на една и съща жена.

Симптомите не се наследяват в рода – ако майка ви или сестра ви е имала тежка бременност, това не означава, че и вашата ще е такава. Едно е сигурно – вашата бременност е ваше лично и уникално изживяване. Не пропускайте нито един миг от него – вслушвайте се в себе си, за да ги откриете. Има някои симптоми, които се повтарят при бременните жени и които може би вие също откривате при вас.


Менструация или липсата й 

Това е най-сериозната причина да се запътите към аптеката за тест за бременност, докато изчаквате деня и часа си за преглед при вашия гинеколог. И все пак има причина и да се съмнявате. Ако имате необичано лека менструация, която се изразява в леки зацапвания на бельото, това може би означава, че просто имате лека менструация, която се дължи на определени причини – високи нива на стрес, непостоянство на собственото ви тяло, промяна на климатините условия и още ред други причини. Но може и да бъде знак или направо симптом на имплантиращ се зародиш. Няма как да отгатнете. Запишете си час за гинеколог. 


Гърдите ви не са на себе си

Да, много жени изпитват дискомфорт всеки месец точно преди менструация. Симптомите са много подобни на тези при бременност. Но все пак има някои категорични разлики. При много жени чувствителността, напрежението и гъделичкането в гърдите са много по-силни от обикновено и това става причина да се усъмнят в евентуална бременност. При някои бременни се проявява силна чувствителност на зърната точно от първия ден на очакваната менструация и нататък, и нейната липса допълва многозначително картинката. 


Необичайна умора

Усещате необичайно изтощение напоследък, въпреки че не сте се натоварвали допълнително и не сте прекарвали последните нощи навън с приятели или извънредно на работа. Е, може би става въпрос за онази прословута умора от първите дни на бременността. Някои жени никога не научават нищо за прилошаването и главоболието, но пък при тях изнанадващата силна умора идва като вестител на хубавата новина. Ако това е така, честито и спокойно – умората изчезва обикновено след първите три месеца, а през това време имате добро оправдание да си полягвате. Правете го, не е случайно, че тялото ви е избрало този начин да ви съобщи новината. 


Главоболие

Ако обикновено страдате от мигрена и напоследък нещо не ви е навестявала, може би има причина. Погледнете си месечното календарче да не би да сте пропуснали някоя дата. Ако пък не страдате от мигрена, но напоследък главоболието ви се превръща в досаден спътник, … погледнете си календарчето. Може би сте пропуснали важна дата.

Лекарите нямат точно обяснение, защо главоболието тормози бъдещите майки в първите седмици от бременността. Все пак обяснението е, че то идва като още един неприятен страничен ефект от бума на хормоните в този период. Слава Богу, както почти всички лоши сипмтоми и главоболието си отива, след като веднъж тялото ви се адаптира към новата ситуация. Препоръчва се в този период да прави упражнения за отпускане и релаксация, а да успокоите тялото и емоциите. Важно е да поддържате правилен режим от спане, хранене, движение, да не се преуморявате и да избутвате настрани силните емоции. 


Сутрешно гадене

При някои жени това е първият знак за това, че вече са двама в тандема. Дори преди да дойде времето за месечния им цикъл или преди появата на чувствителност в гърдите. Понякога прилошаването се появява към края на първия месец, а често то продължава до края на третия месец.

Това, което ще ви помогне е да ограничите храните, ароматите и всичко, което предизвиква прилошаването. Важно е да не прегладнявате затова имайте под ръка винаги кутия с бисквитки, мюсли или сухари, които да схрускате, когато усетите стомаха си празен. 


Конструктивни проблеми

За някои бъдещи майки първия симптом на новия им статус е болката в кръста, която за съжаление ще ги съпътства през цялото време. Причината, както за всичко по време на бременността, са хормоните. В този случай, хормоналният коктейл, виновник за болките, задейства механизъм, който помага на костите да станат по-меки – важен процес за по-лесно и безпроблемно нормално раждане. Затова, ако все още нямате закъснение в цикъла, но усетите необичайна болка, особено при физическо натоварване, в областта на кръста и таза, помислете дали това не би могло да бъде началото на нещо ново и прекрасно.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

95,060 преглеждания

Comments are closed.