Образователни игри за деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Детските образователни игри са не само много забавни и развличащи, но и насочени към умственото развитие и когнитивните способности на детето. Представяме ви 7 страхотни образователни умствени игри, в които и вие можете да вземете участие, без да скучаете.


Пъзел

Играта на пъзел залага отличното ориентиране в пространството по-късно при децата. Ефектите от реденето на мозайката от най-малките се вижда към 5-годишна възраст. Способността да боравят с парченцата, като ги съотнасят към цялото, е показател за бъдещи научни, технологични, инженерни или математически умения. Редовното редене на пъзел поддържа умствената дейност активна и насърчава математическите заложби на децата, които в една или друга спетен са характерни за всеки човек.


Дъска за писане с маркер

Дъските за рисуване и писане могат да завладеят вниманието на детето за часове. Те му позволяват да се изявява в рисуването или писането. Давайте му задачки, които да изпълнява – например да препише кратък текст или да нарисува нещо определено.


Открийте разликите

Откриването на разликите в две или повече картинки е прекрасен метод за насърчаване на вниманието и наблюдателността. Съобразете трудността с възрастовите особености на детето. Изработете картинките сами, дори и да не ви бива много в рисуването.


Съставяне на кръстословици

Наистина увлекателно и много образователно начинание е съставянето на кръстословици. Помогнете на детето и включете в кръстословицата лесни познати думи, съобразени с възрастта му.


Поставяне на задачки

Можете да поставяте на детето си лесни задачки, които само да реши. Съобразете ги с възрастта му и ги съставете с познати за детето предмети и проблеми, за да може да се мотивира за решаването им. Например: „Ако мама и тати изядат по една ябълка от купата с плодове, в която има общо 4 ябълки, колко ще останат?”, „Седмицата се състои от 7 дни, а тати ходи на работа 5 дни. Колко дни тати си почива у дома?” и т.н.


Книжки с азбуката или цифрите

Ако вземете на детето си образователна книжка, съобразена с възрастта му, ще насърчите интереса към книгите още от ранна възраст. То ще се запознае с азбуката и цифрите, което ще го улесни в бъдеще и ще стимулира интереса му. Можете и сами да си изработите такава книжка – нужни са ви само бели листове или цветна хартия, телбод за защипване, цветни моливи или флумастри и желание.


Подреждане

Разбъркайте на масата различни частици или разноцветни фигурки от различни групи и накарайте детето да ги подреди по цвят, форма, предназначение и т.н. Това е прекрасно упражнение за мозъка и развива уменията на децата да различават добре цветовете, да правят разлика във формите и да се фокусират върху детайлите.

Насърчавайте детето да разговаря и споделя. Поставяйте му задачи да съставя кратки разказчета и да описва преживяванията си. Нека преразкаже деня си. След като му прочетете приказка или изгледате филмче, разговаряйте за тях и ги обсъдете.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Игри

22,212 преглеждания

Comments are closed.