Как да намерим повече време за себе си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Най-вероятно и вие, като повечето хора, рядко намирате време за себе си. Ако вече сте се уморили винаги нещо друго да е по-важно от вас самите, може би трябва да се обърнете към семейството си за помощ. Всички вкъщи помагат ли ви достатъчно? Време е да помислите за себе си, затова вижте нашите съвети как да стане това.


Включете децата в задълженията

Децата ви се прибират от училище и директно сядат на компютъра или пред телевизора, докато вие влизате в ролята на чистачка и готвачка едновременно? Можете да сложите край на тази ситуация, без да предизвиквате скандали и сръдни. Нужно е само да бъдете твърди и справедливи. Уговорете се така – след като децата ви помогнат и изпълнят домашните си задължения, ще могат да гледат телевизия или да поиграят на любимата си игра.

 


Забавлявайте се

Каквито и задължения да имате да изпълнявате, старайте се да се забавлявате. Говорете си, смейте се, слушайте музика или похапвайте, докато чистите къщата например. Измисляйте състезания с малки наградки – който си изчисти най-добре и най-бързо стаята, получава изненада. Същото може да се отнася и за таткото.

 


Обяснете им защо трябва да правят това

Ако обясните на децата, че вкъщи е много много по-приятно, когато е чисто и подредено, те ще имат стимулация да ви помагат. Не чистете известно време и им покажете колко е неприятно да се живее така. Нагледните примери винаги помагат. Мотивирайте ги, като купите ароматизатори за стаите им например.


И мама има нужда от почивка

Благодарете за помощта и дайте да се разбере колко ценна е тя за вас. Обяснете, че сте уморена и имате нужда от малко време за себе си. Така децата ще се радват, че правят нещо добро за мама и проявяват внимание към нея.


Сключете сделка с партньора си

Всеки има нужда от лично пространство и смяна на обстановката, затова се уговорете с любимия си да си позволявате малки удоволствия. Ако искате да заминете по женски с приятелките си например, направете го. Нека той се грижи за децата и къщата няколко дни. През следващия уикенд му върнете жеста.

 


Работата може да почака

Въпреки че поговорката: „Не оставяй днешната работа за утре” е много вярна, все пак човек трябва да щади себе си и да не бъде перфекционист във всичко. Не бива да се обвинявате, ако в един ден не успеете да свършите всичките си задължения – в работа, вкъщи, с децата, с родителите. Не се претоварвайте и не се опитвайте да сте перфектни – никой няма да ви вини и да ви обича по-малко, ако не измиете пода или не пуснете пералня начаса. Дайте си неочаквана почивка, така ще й се насладите още повече.


Пожелайте си време за себе си като подарък

Ако наближава празник, това е чудесен подарък, който можете да поискате от близките си. Помислете за неща, които наистина бихте желали да направите и ги включете в плана.

 


Избегнете неприятните задачи

Ако има нещо, което ви е наистина неприятно, помолете партньора си да го поеме в домакинството. Например някои хора обичат да мият чинии, но мразят да простират, докато други ненавиждат сменянето на завивки и т.н. 


Опълчете се на крадците на време

Не може да не познавате хора, които натоварват с приказки и нужда от внимание. Приказливата съседка, с която от любезност се спирате на стълбите, досаден колега, който непоканен ви придружава за обяд, майка на дете от детската градина. Не се страхувайте да кажете „не” на контактите с такива хора, нищо няма за загубите. Бъдете любезни, измислете извинение и не губете времето си.


За всяка свършена работа – награда

За всичко, което вършите, си правете малък подарък. Така задълженията ще отминават неусетно, а мотивацията ще е по-силна.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

1,313 преглеждания

Comments are closed.