• No categories

Драконовият плод

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

pitahaya

Питахая е растение, от семейство кактуси. Цветовете му могат да се видят само нощем. Среща се предимно в Южна Америка и някои райони на Югоизточна Азия. Плодът има леко продълговата форма и е твърде интересен на вид със своите червеникавожълти цветове.  

Консумира се месестата му част. Тя е бяла на цвят, сочна и немного сладка и е изпълнена с много черни семенца. Срещат се и плодове с жълт цвят.

Още древните индианци споменават питахаята като плод, който подпомага храносмилането. Съдържа високо съдържание на Витамин С и витамини от В група.

pitahaya

Подобно на краставиците Драконовият плод съдържа  90% вода. В сурово състояние се яде силно охладен, като плодът се разделя на две и се дълбае с лъжичка.  Много кулинари ползват питахаята в плодови салати и за допълнения към сладоледи, за фрешове и коктейли. Плодът и сокът му действат ободряващо, подпомагат изчистването на чревния тракт.  

На хладно място зрелите плодове могат да се съхраняват седмица, а по-слабо узрелите – до 12 дни.

Козметичната индустрия използва качествата на този екзотичен плод. Екстракт от питахая се влага в кремове и продукти, забавящи стареенето на кожата, тъй като месестата част съдържа полизахариди, които имат стягащ ефект.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,476 преглеждания

Comments are closed.