• No categories

Силата на бобовите растения

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


bobovi-rasteniya

Ако имаше нещо, което може да прибавите към храненията си, което да намалява риска от рак, сърдечни заболявания, диабет и остеопороза – какво щеше да бъде то? Ние знаем отговора – бобови растения – нахут, леща, грах и боб.

Многобройни изследвания показват, че бобовите растения са изключително полезни. Една от причините за това е разтворимите фибри, които се съдържат в тях. Именно те помагат на храносмилателната система да работи добре и да не се задръства, което пък предотвратява появата на рак на червата. Малко са хората, които успяват да си набавят препоръчителните пет порции от плодове и зеленчуци на ден, но когато прибавим бобовите варива към яденията ни, всичко си идва на мястото.

Но силата на бобовите растения не спира до тук. Те съдържат фитостерол, което е нещо като холестерола. В тялото ни има два вида холестерол – LDL  – холестерол -липопротеини с ниска плътност и HDL – холестерол – липопротеини с висока плътност. HDL е един вид добрият холестерол, а LDl – лошият, който блокира артериите ни. Фитостеролът от плодовете и зеленчуците помага на тялото да спре да абсорбира холестерола от „лошия” вид.

Ако искате да намалите холестерола с 10%, трябва просто да прибавите 100гр бобови растения в дневната ви диета.

Бобовите варива са добри и за диабетици, тъй като стабилизират кръвната захар.

Бобовите храни са пълни с витамин B, калий и фибри, които подобряват храносмилането. Бобовите храни са ценен източник на протеини, даващи на организма енергия.

Как можем да се насладим на бобовите растения

Ако се чудите как точно да включите бобовите растения в диетата си, не се притеснявайте – по-лесно е от колкото си мислите…

Соя

Има соево прясно и кисело мляко. Използвайте соево мляко за овесената си каша сутрин и ще получите една супер здравословна закуска. Към това може да прибавите и пресни плодове, за да бъде още по-освежаващо началото на деня.

Нахут

Нахутът се използва за най-различни неща. Може да се прибави към различни ястия с ориз или месо. Трябва да знаете, че нахутът поема аромата на всяка една подправка, която използвате. Може да го използвате и за различни салати или за направата на фалафели.

Ако му прибавите тахан, лимонов сок и зехтин ще получите чудесен хумус. А хумусът може да го използвате вместо масло, когато приготвяте сандвичи.

Червена леща

Може използвате червената леща за супа или за сгъстяване

Може да я смесите с зехтин и маслини – ще получите чудесна комбинация.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,249 преглеждания

Comments are closed.