• No categories

Сушените плодове – вкусни и полезни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dry_fruits

 

Сушените плодове са уникален източник на витамини и минерали. Те са много вкусни и могат да заситят глада ни за сладко, без да крият риск за фигурата ни и да натоварват организма с излишни въглехидрати.

Сушените плодове са натурален продукт, без оцветители и изкуствени добавки. Практически това са плодове, но без водата. Разбира се, по време на сушенето част от витамините неизбежно се губят, но само част от тях. В същото време ценните микроелементи като калций, натрий и магнезий, а също и целулоза и пектин, се запазват напълно. Сушените плодове са плодове, но с много ниско водно съдържание. Затова те са концентрирани хранителни продукти. Съвременните технологии за естествено изсушаване запазват витамините, минералите и фибрите. В правилно изсушените плодове има уникален баланс на витамини и микроелементи.

Така например, в пет сушени кайсии се съдържа пълната дневна доза от желязо, за да се поддържа нивото на хемоглобина и калция. Това е особено важно за хората, които водят заседнал начин на живот. Богати са на т.нар прости захари (глюкоза и фруктоза) и затова те са висококалорични, но калориите им не са „празни” и вредни, т.е. съдържат жизненоважни хранителни вещества. Именно затова сушените плодове засищат за часове напред. Те имат и разкрасителни качества – правят кожата нежна и гладка, ноктите – здрави, а косата – силна и блестяща. Сушеният ананас например подпомага изгарянето на мазнините, сушените смокини са полезни за дисфункция на щитовидната жлеза, а кайсиите – за увредено зрение и анемия. Всички сушени плодове при редовна употреба нормализират метаболитните процеси в организма. Ако консумирате дневно по около 150 грама сушени плодове, завинаги ще забравите за проблемите с червата и хроносмилането.

Ето и качествата на отделните видове сушени плодове:

  • Стафиди – богати са на витамините В2 и С, минералите желязо, калий, магнезий, мед, калций, бор, цинк и фосфор, както и на антиоксиданти. В 100 г стафиди се съдържат около 300 ккал, 3 г белтъчини, 0.5 г мазнини и 80 г въглехидрати. Те намаляват риска от остеопороза, укрепват нервната и сърдечносъдовата система, подсилват белите дробове и са полезни за щитовидната жлеза.
     
  • Кайсии – богати са на витамини от групата В, А, С и Е, минералите фосфор, магнезий, желязо, калций и цинк, както и на фибри. В 100 г сушени кайсии се съдържат около 240 ккал, 3.4 г белтъчини, 0.5 г мазнини и 63 г въглехидрати. Те стимулират имунната система, предпазват от ракови заболявания, тонизират и подобряват храносмилането.
     
  • Сливи – богати са на витамини от групата В, А, С и Е, минералите магнезий и фосфор, както и на фибри. В 100 г сушени сини сливи се съдържат около 240 ккал, 2.2 г белтъчини, 0.4 г мазнини и 64 г въглехидрати. Сушените сини сливи ускоряват работата на стомашно-чревния тракт, премахват стреса и тревожността.

 dry fruits


  • Смокини – богати са на витамини от групата В, минералите желязо, мед, калий, магнезий, натрий, калций, фосфор и цинк, фибри, антиоксиданти. В 100 г сушени смокини се съдържат около 250 ккал, 3.4 г белтъчини, 1 г мазнини и 64 г въглехидрати. Те предпазват от ракови заболявания, ускоряват храносмилането и подобряват работата на щитовидната жлеза.
     
  • Фурми – богати са на витамини от групата В, минералите калий, желязо, магнезий и мед, фибри. В 100 г фурми се съдържат около 280 ккал, 2.5 г белтъчини, 0.4 г мазнини и 75 г въглехидрати. Фурмите укрепват нервната система (подобряват концентрацията и лекуват главоболието), предпазват от простудни заболявания и зареждат организма с енергия.
     
  • Банани – богати са на витамините В2, В6 и В9. Съдържат ниски количества витамин С. Богати са на минерала калий, съдържат и магнезий. В 100 г сушен банан се съдържат около 340 ккал, 3.8 г белтъчини, 1.8 г мазнини и 88 г въглехидрати.
     
  • Боровинки – богати са на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, също на OMEGA-3. Те са мощен антиоксидант – активността на витамин А ефективно неутрализира действието на свободните радикали. Притежават и антисептични свойства. Забележителни са големите количества желязо, както и ниският гликемичен индекс. В 100 г боровинки се съдържат 49 ккал, 0.4 г белтъчини, 0.2 г мазнини, 12.7 г въглехидрати.

Важно е да се прави разлика между истински сушени плодове (сушени сини сливи, сушени кайсии, сушени смокини, стафиди, фурми и т.н.) и т.нар. „цукати” – захаросани, изсушени и с изкуствени добавки пъпеш, манго, ананас, кокос и т.н.

Преди употреба измивайте добре плодовете, защото могат да са замърсени с прах, а и за да премахнете сярата и химикалите, с които евентуално са били обработвани по време на сушенето. След това можете да ги накиснете за 1-2 часа във вода. Така те се усвояват по-добре. Ако искате да направите компот от сушени плодове, не ги варете. Просто ги залейте с вряла вода и затворете плътно с капак. Сушените плодове могат да се съхраняват дълго, при това при стайна температура. Те практически не губят качествата си в продължение на година. Важно е да не са държат в найлонови пликове, а в платнена торбичка, това ще ги предпази от загниване.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

14,153 преглеждания

Comments are closed.