• No categories

Рецепти със зелена салата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

С настъпването на пролетта, затоплянето на времето и наближаването на Великден зелената салата все по-често присъства на трапезата ни. Предлагаме ви няколко лесни и вкусни рецепти, с които да разчупите традиционното поднасяне на този зеленчук.


Преди да се заемете с приготвянето на зелена салата, добре е да знаете следното правило: оцетът или лимоновият сок се слагат преди олиото, защото иначе киселината няма да може да облее повърхността на зеленчука и това ще намали вкусовите качества на салатата. Хубаво е листата да се накъсват на едри парчета, а не да се режат – така се запазват повече от полезните вещества. Знайте още, че наистина хубава зелена салата се получава с дресинг, защото по-скоро неутралният вкус на зеленчука има нужда от подсилване. Предлагаме ви няколко рецепти за вкусни и бързи ястия със зелена салата.


Зелена салата с авокадо

Нужни продукти: ½  салата айсберг, ½ маруля, 1 авокадо, 1 неголяма ябълка, шепа зелени маслини, шепа крутони, стрък пресен лук, шепа леко счукани орехови ядки, ½ шепа стафиди, магданоз.

За дресинга: зехтин (по желание може да се замени с орехово олио), лимонов сок, чаена лъжица мед, чаена лъжица фъстъчено масло или сусамов тахан.

Ако са твърде солени, маслините се накисват във вода. Всичко се нарязва и се разбърква, добавят се крутоните, ядките и стафидите. Приготвя се дресингът, като всички продукти за него се смесват и разбъркват. Салатата се залива със соса. Сервира се с бяло вино или розе.


Морска зелена салата

Нужни продукти: ½ салата айсберг, ½ маруля, 1 консерва риба тон, 5-6 леко попарени ролца от раци, шепа скариди, шепа миди (по желание), синьо сирене, слънчогледово семе за поръсване, 1 сварено яйце, лук, магданоз, лимонов сок или оцет балсамико, зехтин.

Салатите и подправките се нарязват. Добавят се морските продукти. Отгоре се натрошава синьото сирене и се поръсва със семките. Украсява се с яйцето. Подправя се. Сервира се върху препечени филийки пълнозърнест хляб, поръсени със зехтин и чеснова паста.

 


Марулени ролца

Това ястие е много бързо и лесно за приготвяне, като същевременно позволява да експериментирате и приготвяте множество варианти. Ще ви предложим идея, която може да промените или доразвиете.

Марулено предястие със сирена и боб

Нужни продукти: здрави и едри листа от маруля (толкова на брой, колкото ролца предвиждате да направите), бяло саламурено сирене, топено сирене, синьо сирене (или каквото друго харесвате), 1 ч.ч. сварен дребен боб, 2-3 червени печени чушки, сусамов тахан, сусам, леко счукани орехи, зехтин, чесън по желание.

Натрошете леко сирената, а топеното нарежете на парченца или, ако е много меко, разбъркайте със синьото и бялото сирене. Добавете към тях лъжичка зехтин и сусамовия тахан. Разбъркайте. Трябва да се получи гъста кашичка. Добавете боба и нарязаните червени чушки, сусама, орехите, счукания чесън по желание. Разбъркайте всичко. Вземете едно листо и поставете в него от плънката. Завийте листото така, както се завиват сармички. Отгоре поръсете с магданоз, зехтин и лимонов сок. По желание можете да проготвите и млечен сос от кисело мляко, магданоз и чесън и да залеете с него.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

10,404 преглеждания

Comments are closed.