• No categories

Зелената салата – вкусна и полезна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

green salad

Пролетта, освен слънце и разходки сред природата, носи и аромат на свежа зелена салата. С затоплянето на времето и наближаването на Великден зелената салата все по-често присъства на трапезата ни. Вижте защо е толкова вкусна и полезна.

Под зелена салата у нас най-често разбираме салата с маруля. Повечето сортове градинска салата имат леко закръглена форма, докато марулите са с по-издължени, а при някои сортове и с по-плътни листа. Зелената къдрава салата, която в края си е червеникава, притежава специфичен орехов привкус. Популярни сортове са: Бостън – с малки глави, светлозелени листа и маслен вкус, БИББ – с хрупкави глави и сладникав вкус, Айсберг – те са най-меките и хрупкави на вкус салати, тъй като имат високо съдържание на вода. На вид са стегнати, приличат на зеле, със светлозелени листа. Салатата айсберг е по-сочна и хрускава, има нежен вкус и напомня едновременно и на зеле, и на зелена салата.

Зелените салати са изключително подходящи за настъпващия пролетен сезон, защото са леки, прочистват организма и го снабдяват с редица витамини. Зелената салата има много малко калории и е много диетична. Тези листни зеленчуци са с много полезен за организма ни състав и ползването им в ежедневното хранене през пролетта може да помогне на човек да се освободи от натрупаните през зимата токсини и килограми.

Съдържат малко въглехидрати, доста целулоза, малко белтъчини. Богати са на микроелементите калцийфосфоржелязокалий, както и на множество витамини – В1В2Р. Още пет от най-важните витамини: А, В, С, D, Е, се съдържат в зелената салата. Витамин С ,например, се намира най-вече в листата на марулята и може да достигне до 20-25 мг в зависимост от сорта и условията, при които се отглеждат листните зеленчуци. Те съдържат и каротин, което също не е за подценяване. Той се съдържа в най-голямо количество в тези листа, които обикновено пренебрегваме или избягваме – най-външните дебели тъмнозелени листа. Тъй като те често са наранени, понякога направо ги изхвърляме. Но имайте предвид, че те крият най-голямо количество каротин, но и гликозида лактуцин – вещество, придаващо горчив вкус. То се намира в млечния сок на стъблото и листата. Сортовете с по-груби и твърди листа съдържат повече целулоза.

Зелената салата помага за подобряване на дейността на стомашно-чревния тракт и активизирането на черния дроб. Калциевите, железните и фосфорните соли в марулята са много необходими и ценни за работата на жлезите с вътрешна секреция. Изследвания показват, че сокът от зелената салата е много полезен при храненето на бебета кърмачета, тъй като усилва растежа, подсилва организма и предпазва от някои болести. Отделно усилва отделянето на мляко при майките кърмачки и има благотворно влияние върху половата система. Салатата успокоява нервната система. Определя се и като силен афродизиак.

Марулите, освен като храна, имат приложение и като лечебно средство при задържане на вода в организма, както и при лениви черва. Пресният сок от марули успешно се прилага при физическо изтощение, нервна преумора, отоци.

За да запазите по-дълго време свежи зелените салати, трябва да знаете, че те не обичат особено студа. Най-добре е да ги съхранявате на хладко място леко навлажнени и увити в прозрачно фолио. Ако са в хладилник, да са по-надолу, където температурите не са толкова ниски. Напръскването на салатата с вода ще я задържи свежа и прясна по-дълго време.

 

green salad_tuna 

Лесни и вкусни рецепти със зелена салата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

13,381 преглеждания

Comments are closed.