Изкуството да си направиш тест за бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Домашните тестове за бременност и как всъщност работят те.

Когато започнете опити за бебе, изведнъж времето започва да тече много бавно. Дните ви се струват като седмици, докато чакате да дойде времето да си направите теста за бременност. Но преди да отидете до аптеката и да си купите клечка, за да пишкате върху нея, прочетете какво трябва да знаете за домашните тестове за бременност и за това как работят.

Как работи тестът за бременност

Всички уринарни тестове за бременност, които може да си купите от аптеката, работят по един и същи начин, като отчитат нивата на хормона на бременността в урината. Химическата ивица на тест-лентата открива човешкия хормон хорион-гонадотропин (ЧХГ), който тялото започва да произвежда след имплантирането на ембриона. ЧХГ се произвежда от клетките, които изграждат плацентата.

Кога да си направим тест

Виждали сте рекламите на различни тестове за бременност, според които тестът може да отчете пет или шест дни преди датата на цикъла ви. Истината е, че повечето жени не виждат положителен резултат толкова рано.

За по-точни резултати, и за да избегнете харченето на пари за множество тестове, изчакайте поне 2-3, най-добре 7 дни след закъснението на цикъла ви.

Ранен тест

Смятате да пренебрегнете съвета ни? Не издържате на напрежението нито минута повече? Ако решите да си правите тест преди закъснението да е факт, по-добре отидете в лаборатория за кръвен тест, отколкото да си правите вкъщи.

Как да направим теста

Най-доброто време от денонощието е рано сутринта с първата урина. В инструкциите на някои тестове пише да държите тест-лентта под струята, докато пишкате и после да я поставите на равно място за няколко минути или да потопите лентата в чашка с урина. Прочетете внимателно инструкциите за вашия тест и ги следвайте абсолютно точно. Докато чакате резултатите, по-добре излезте и ангажирайте вниманието си с нещо. Седенето на тоалетната чиния и взирането в теста, няма да промени нещата.

Когато си купувате теста или имате вкъщи от преди, задъпжително проверете срока му на годност. Изтеклият срок, може да се отрази на резултата.

Как да разчетем резултатите

Разчитането на резултатите зависи от вида тест, който сте избрали. Някои дигитални тестове го казват съвсем ясно, като изписват на дисплея си бременна ли сте или не. Други просто показват синя или розова чертичка или знак „плюс” или „минус”. Повечето домашни тестове за бременност имат контролна индикаторна черта, която да ви покаже дали тестът е валиден.

Ако резултатът е блед

Какво означава, ако само една част от чертичката или знакът „плюс” се виждат или са много светли? Тъй като фалшивите положителни резултати са рядкост, то дори бледата чертичка по-вероятно означава, че сте бременна. Изчакайте няколко дни и повторете теста, за да видите дали ще получите по-ясен резултат.

Какво да правим, ако е резултатът е положителен

Вероятно вие сте бременна. „Ще ставам майка” – най-голямата новина на света! Какво да правите? Ако искате да сте съвсем сигурни, изчакайте още 2-3 дни и повторете теста или си направете кръвен тест. Ако резултатът от този ви е достатъчен, обедете се на вашия гинеколог и си запишете час за преглед. Ако все още не пиете фолиева киселина, може да започнете. Тя се купува без рецепта от аптеката и специално за нея не е нужна предварителна консултация с лекар.   

Започнете да мислите за симптичен начин да споделите новината с таткото и семейството си.

Какво да правим, ако резултатът е отрицателен

Ако резултатът от теста е отрицателен, но цикълът ви още не е дошъл, направете си нов тест след няколко дни. Възможно е овулацията ви да е била по-късно, о тколкото сте си мислели и тялото ви още да не е произвело достатъчно ЧХЛ, който тестът да отчете.

Ако този път не сте успели, не се отчайвайте. Пробвайте отново следващия месец. Опитите, знаете, са приятни!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

144,247 преглеждания

Comments are closed.