Да си вземем ли животно вкъщи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kid with dog 

 

„Мамо, хайде да си вземем кученце, моляяя!”. С този въпрос, в комплект с молещи детски очи са се сблъсквали немалка част от родителите. Но дали това е добра идея? От една страна, връзката на детето с природата и в частност с животните е много важна. От друга, обаче, грижата за домашен любимец почти изцяло ще легне на вашите плещи. Затова подобна стъпка трябва да бъде добре обмислена.

Едно от безспорните предимства на това да имате животно вкъщи е грижата, която детето ще се научи да полага за своя питомец. Тя ще развие чувството му на отговорност и способността да се привързва към друго същество. Според психолозите, едно животно вкъщи помага на детето да се справи по-лесно, ако чувства безспокойство или стрес. Също така домашните любимци действат успокояващо на по-агресивните деца, а на по-затворените им помагат да си повишат самочувствието и да станат по-открити. Смята се, че детето, което расте заедно с животно е по-устойчиво към алергични реакции и е с повишен имунитет.

Колебанието на родителите, що се отнася до взимането на домашен любимец, често е свързано със страха от развитие на алергии или различни болести, като чревни паразити, например. Има няколко прости правила, които трябва задължително да спазвате, ако решите да имате животно вкъщи:

  • Спазвайте строга хигиена. Това важи, както за вас, така и за домашния любимец;
  • Редовно посещавайте ветеринар. Направете всички задължителни ваксинации и регулярно давайте таблетки против паразити;
  • Изберете стандартна порода, а не някакъв екзотичен звяр;
  • Ако някой вкъщи има алергия към косми, вземете си късокосмест любимец или рибки, например.

Какво домашно животно да си вземем?

Най-лесна е грижата за морските свинчета, хамстерите и зайците. За тях е нужна просторна оборудвана клетка или аквариум. Имайте предвид обаче, че зайците трябва да се пускат и извън клетката от време на време. Готови ли сте за това предизвикателство?

Канарчетата и папагалите също основно живеят в клетка, но и на тях им е нужен малко свободен полет…из стаята. Чистенето на пера (а и не само) от цялата къща и сутрешните им „песни” обаче, могат да ви дойдат в повече.

Рибките са подходящ домашен любимец. Красив „жив ъгъл” за детската стая. Вашето задължение ще бъде да сменяте редовно водата, а детето с радост ще пуска храна на цветните си приятели.

И все пак най-добрите другари за вашия малчуган си остават кучето и котката. Но и грижите за тях са най-големи. Затова, още от началото обяснете на детето, че и то трябва да поеме част от тях. В зависимост от възрастта му определете и задълженията, но нека да участва и да се научи да поема отговорност.

Ако все пак решите да не гледате домашен любимец вкъщи, намерете други начини да запознаете децата си с животните. Водете го в зоологическата градина, в планината, на село. Отделете почивните дни, за да го заведете на езда или в Природонаучния музей. Учете го на любов и грижа към животните, както го учите за всички останали важни за живота неща.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,783 преглеждания

Comments are closed.