Кое е най-подходящото хоби за вашето дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

дете, момче играе със модел на самолет, небе

Децата се раждат природно любопитни и с интерес към всичко. В зависимост обаче от генетичните им заложби и средата, в която живеят, има неща, които ги влекат повече и са им по-интересни от останалите. Съвременните деца прекарват много време пред компютъра и телевизора. Някои родители са приели, че няма как да променят това, а други се опитват да налагат правила, които често не помагат особено. Днес е по-важно от всякога родителите да насърчават децата си да открият своето хоби, да ги насочат и да им помогнат да открият понякога неподозираните си заложби, да натрупат увереност, да се развиват интелектуално, емоционално и може би да поставят началото на една страст за цял живот.

Какво развива хобито в детето

  • Увереност. Освен, че помага на децата да запълват времето си с конструктивна дейност, хобито им ги зарежда с чувство на лична удовлетвореност и подпомага развиването на увереност в собствените способности. Ако едно дете получава положителна оценка на уменията, които показва, по-малко вероятно е някой ден да посегне към наркотиците и алкохола, за да търси вътрешно спокойствие.

  • Насърчава четенето. Хобитата водят до научаване на нови и нови неща и помагат на децата да се превърнат от едни мързеливи читатели в изявени такива. Често децата не обичат да четат просто защото тематиката на дадените им книги не им е интересна. Веднъж обаче открили сферата на интересите си, четенето в тази област идва като естествен импулс в тях, защото искат да научават все повече.

  • Образованост. Докато четат за хобитата си, децата несъзнателно развиват желание за повече знания. Така те започват да търсят все повече информация и научават много неща извън учебния материал.

  • Поставяне на цели. Децата се научават да си поставят цели и да взимат самостоятелни решения, когато се потопят в някакво хоби.

  • Професионален път. Понякога хобитата запалват такава страст в децата, че не само им помагат да пораснат, но и намират в тях своя професионален път.


Как да откриете точното хоби за вашето дете?

  • Задавайте въпроси. Какви вродени дарби сте забелязали да проявява вашето дете? Творчески ориентирано ли е? Проявява ли интерес към спорта? По-затворено ли е или по-общително?
  • Вземете предвид талантите на детето. Преди да насочите детето си към хоби, което ви харесва на ВАС, замислете се в какво то е добро. Важно е да помислите и за слабите страни на детето. Така ще знаете към какво да не го насочвате.
  • Изберете нещо, което виждате, че обича и в което е силно. Например, ако обича музиката и да танцува, запишете го на танци. Това не само ще развие тези негови умения, но и ще му помогне да се социализира, да намери нови приятели.

Ако не можете да прецените какво би представлявало интерес за детето ви, кои са неговите силни и слаби страни, тогава експериментирайте. Предлагайте на вниманието на детето различни идеи и ако се чудите какви – ето няколко предложения: 

марки, филателия, колекциониране на марки

Подходящи хобита за деца

Колекциониране на марки: това е чудесно хоби, което развива асоциативното мислене на децата и паметта. В зависимост от марките, които събира детето, може да обогати знанията си както за история, така и за биология, география, спорт. Децата ще се научат да асоциират определени символи или цветове с определени държави например. Да вярно е интернет измести малко пощата, но колекционерски марки все още се произвеждат а търсенето може да направи това хоби още по атрактивно.

Колекциониране на монети: това хоби ще помогне на детето да разбере, че различните държави имат различна валута. То може да развие усет за стойността на парите и тяхната важност. Колекционирането на монети би могло дори да помогне на детето да се научи на спестовност и правилно разпределяне на парите от най-ранна възраст.

Тези две хобита са чудесни за развиване на отговорност в детето, тъй като децата усещат нужда да се грижат за колекцията си, да я пазят и увеличават. Важно да е да оставите именно детето да се грижи за колекцията си, а не вие да поемате отговорност за нея, защото тогава, резултатът няма да е същият.

надуавеми балони, Преобразяване на балони

„Готини” хобита за деца

 Тези идеи за хобита биха помогнали на детето ви да се социализира.

Преобразяване на балони: Сещате се за онези дълги тънки балони, които продавачите преобразяват в животни, цветя и какво ли не. Може би ви изглежда странна идея за хоби, но защо не? Вземете малко цветни балони, надуйте ги с детето и му покажете как да ги преобрази. Детето трябва да се упражнява всеки ден поне по малко. Това ще му даде чувството, че постига нещо, а когато се случи балонът да се спука, то ще започне да се научава, че освен успехи и постижения, съществува и провал. Този вид хоби ще помогне значително за развитието на сръчността и умението за съсредоточаване на детето.

Музика: Ако детето ви проявява афинитет към музиката и/ или някой музикален инструмент, задължително му дайте възможност да развие този интерес. Свиренето на музикален инструмент (особено, ако е китара или друг по-компактен и популярен) ще даде допълнителни точки на детето ви пред неговите връстници – ако не сега, то когато порасне още малко. Свиренето на какъвто и да е инструмент дава на човек увереност и вяра в собствените му качества. Музиката успокоява и в този смисъл, това би помогнало за редуцирането на потенциална агресия в детето. Не на последно място то ще има какво да прави в свободното си време и ще го уплътнява пълноценно. Свиренето помага изключително за развитието на концентрацията, както и за усещането за отдаденост на дадена цел.

Тези хобита предполагат детето да остава само със себе си за известно време. Родителите трябва да дават на децата си нужното им пространство, за да могат да се развиват и да задобряват в уменията си.

детска рисунка къща макове дете

Забавни хобита за деца

Рисуване и оцветяване: тези дейности спомагат за развитието на творчески усет в децата. Помагат им да се концентрират и да развиват асоциативно мислене. Освен всичко, това е хоби, което помага на децата да се научават да се изразяват свободно.

Когато детето е по-малко е хубаво да има родител, който да наблюдава как то се справя в началото, но в един момент трябва да го оставите само да се занимава. От време на време може да говорите с детето си за нещата, които рисува. Това ще ви помогне да разбирате него и нуждите му по-добре.

Тъй като не всички родители могат да си позволят скъпи хобита, ето няколко идеи, които няма да ви струват почти нищо, но пък биха развили не по-малко качества в децата ви.

Колекциониране на камъни

Възможно е да изглежда глупаво на пръв поглед, но това може да се окаже вълнуващо хоби за вашия малчуган. Ако това е неговото хоби, то той ще се наслаждава да прекарва часове, изследвайки и опознавайки камъчета, ще разглежда цветовете, формите, а след време може да започне да се интересува все повече и повече, докато някой ден, кой знае – може да се превърне във виден геолог например.


деца правят къща от картон боядисват
Правене на миниатюри от…каквото си намериш

Къщата за кукли, всички миниатюрни мебели и какво ли не към нея може да струват цяло състояние. Ако дъщеря ви е творчески ориентирана и обича да изработва разни неща, може да й предложите да си направи собствена къщичка и обзавеждане за нея от подръчни материали. Ако пък имате момче, което обича да майстори, може да го поощрите да направи сам камиончета, ракети, коли и какво ли още не от каквото намерите вкъщи – картонени кутии от паста за зъби, ролки от тоалетна хартия, капачки от бира…

 

баща и син ловят риба

Риболов

За запалените рибари, това може би никак не изглежда като евтино хоби, но истината е, че може да отидете с детето си за риба с домашно направена въдица от подходяща пръчка, корда и кукичка. Да не говорим, че децата често обожават да се ровят в калта, така че ще може да се снабдят и със стръв безплатно. Риболовът развива търпение, наблюдателност и бързи реакции. Да не споменаваме, че може да се окаже чудесен начин за забавно прекарване на времето с цялото семейство, както и с приятели.

Понякога хобито е не само моментно решение, а развива страст в детето за цял живот, която някой ден то ще предаде на своите деца. Може би, без да си давате сметка, ще създадете един малък бъдещ треньор на кучета, градинар, колекционер, изобретател… Освен всичко, твърде е възможно самите вие да се запалите по нещо и да откриете ваши неподозирани качества или пък да се отдадете на хоби, за което сте мечтали цял живот. Споделянето на общо хоби с детето ви може да засили още повече връзката между вас и да направи всеки ден по-забавен и вълнуващ.

Автор: Петя Драганова-Цветкова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Игри

25,795 преглеждания

Comments are closed.