• No categories

Пресните плодови и зеленчукови сокове

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

maika i dushteriq pravqt freshove

Пресните сокове имат редица ползи за нашия организъм. Без колебание трябва да ги предпочитаме пред готовите сокове от кутии, тъй като те съдържат редица вещества, които със сигурност няма да откриете в натуралния плод или зеленчук.

Фрешовете не съдържат добавена захар, подсладители (те могат да са много вредни, особено при редовна употреба и големи количества), консерванти, оцветители. В тях се съдържат редица витамини, които няма как да са се запазили в соковете от кутия – от момента, в който са произведени, до момента, в който ние ги консумираме, минава много време. Тези плодови нектари са и много калорични, докато в пресния плодов сок се съдържат средно около 60-80 ккал. на чаша. И най-вече, плодовите фрешове и редовната им употреба предотвратяват много заболявания. Не забравяйте да ги консумирате веднага след приготвяне, за да се запазят ценните им съставки.
 
Лимонов сок – съдържа витамин С, B, рибофлавин, калций, фосфор, магнезий, антиоксиданти. Поддържа имунитета на организма, прочиства стомаха, токсините, избистря тена, тонизира. Бори се с лошия холестерол и е полезен при наднормено тегло. 

Сок от портокал – сокът от портокал е полезен за храносмилателната система, кръвообращението и сърцето. Редовната консумация на портокали пречиства организма от токсини. Той не съдържа много захари, но пък е богат на плодови киселини, което го прави подходящ при диабет, наднормено тегло и всеки здрависловен режим. 

Сок от грейпфрут – съдържа редица витамини и полезни фибри. Захарта в грейпфрута е много малко, което го прави чудесен при диабет или режим. Много мощен антиоксидант, унищожава вредния холестерол и води до намаляване на теглото. Съдържа и протеини, доказано е, че е полезен и при остеопороза. Не забравяйте за несъвместимостта му с редица лекарства. 

Сок от ябълки – съдържа витамини А и Е, бета-каротин, витамин B и C, калий, магнезий и фосфор, пектин, който спомага за намаляването на “лошия” холестерол. Пектинът помага на храносмилателната система. Съдържа и много фибри и е много полезен за стомаха. 

Сок от грозде – има регенериращо и антиоксидантно действие. Подсилва паметта и концентрацията. Съдържа витамини B и C, калий, йод, желязо, мед и калций. Плодът помага в борбата със стреса и пречистването на тялото от токсините. Гроздовият сок е полезен и при запек, сърдечни заболявания, алергии и подагра. 

Сок от червени боровинки – богат на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини – линолеова киселина, алфа линолеова киселина. Помага при сърдечно-съдови проблеми. Много е ефикасен при инфекции на пикочните пътища, но не се препоръчва на хора, страдащи от камъни в бъбреците. 

Сок от моркови – Той е богат на бета-каротин, множество витамини и минерали, витамини В, С и К, калий, калций, фосфор, цинк, алуминий, натрий, магнезий, желязо, мед и други минерали. Бета-каротинът е отличен антиоксидант и има антиракови, антистареещи и противовъзпалителни свойства. Морковите поддържат свеж тен, укрепват кръвоносните съдове и се борят с лошия холестерол. Добри са и за храносмилането. 

Сок от домати – Съдържа вещества, подпомагащи обменните процеси в организма. Много добър източник е на желязо, фосфор и калций. В доматите от червените сортове има значителни количества каротин. Доматът съдържа много високи нива на витамин С. Препоръчва се и при различни бъбречни проблеми и хипертония. 

Сок от зеле – не звучи особено апетитно, но зелето помага при лекуване на язва на стомаха. То съдържа специфично вещество, което се намира още и в млякото. Любопитно е, че зелевият сок съдържа един необичаен витамин – витамин U. Лечебният ефект върху язвения процес оказват различни аминокиселини, аскорбиновата киселина, витамин А и К, калиеви соли. 

Сок от червено цвекло – стимулира образуването на червени кръвни тела, подобрява състава на кръвта. Предпазва от свободни радикали и от сърдечно-съдови заболявания. Съдържа също витамините С, В1, В2, В3, бета-каротин, фолиева киселина, антоциани и минералите калций, желязо, магнезий, фосфор и калий. Това, което не може да се намери никъде другаде, е съставката бетаин – витамино-подобно вещество, което не се намира в никой друг зеленчук. Тя повишава издръжливостта на мускулите и стимулира разграждането на мазнините. Цвеклото облекчава менструалните болки – заради комбинацията от бетаин и фолиева киселина, които успокояват контракциите на матката.

И да не забравяме, че правенето на соковете – от избора на плодовете до изстискването и блендирането им може да бъдат изключително забавни и поучителни домашни мигове! 

semeistvo pravi plodov sok


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,439 преглеждания

Comments are closed.