Ако детето не иска да се храни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5 godishno momiche problem s harenento

Почти всеки родител се е сблъсквал поне веднъж с проблем относно храненето на детето си. В един или друг момент тази трудност се появява, но най-често и бързо изчезва. Кога обаче отказът от хранене може да бъде наистина опасен сигнал за по-тревожна ситуация?

Може би и вие сте били от децата, които се нуждаят от цялата кухненска посуда, за да хапнат поне няколко хапки. Ако и при вашето детенце сценарият се повтаря по същия начин, не изпадайте в паника. Много важно е да си отговорите на няколко въпроса:
 

От колко време е така?

Ако тази ситуация продължава вече дълго време и смятате, че здравето на детето е застрашено, допитайте се до лекар или до детски психолог – те могат да ви посъветват ефективни начини за решението на този проблем, като същевременно открият причините за него. Обикновено обаче всеки родител е в състояние да се справи с безобидния тип отказ от хранене – т.е. когато детето просто не е гладно и отказът от храна не е симптом на заболяване.
 

По колко храна му сервирате?

Някои родители имат твърде погрешна представа за количеството храна, което трябва да поглъщат децата им. Преяждането е едно от най-вредните неща за всеки човек във всяка една възраст. Вредите от него са многобройни – разстройване дейността на стомаха, натоварване на черния дроб, натрупване на токсини, холестерол, дискомфорт. Затова не тъпчете детето си с храна, която вие смятате за редно то да изяде. Не мислете, че вашите порции съвпадат с неговите. Оставете го само да реши кога, колко и какво да хапва. Не се изненадвайте, ако след хранене детето не иска да играе, става лениво и се унася – преяло е!
 

На колко годинки е малчуганът?

Възрастта, в която детето е спряло да се храни, има значение. И тук е мястото да направим едно разграничение – злоядо дете и дете, което не се храни въобще, са различни неща. Има хора, които си остават злояди цял живот, за тях храната е само необходимост, а не изкушение. Ако детето обаче не се храни въобще, това вече е знак за по-комплицирана ситуация. Много важно е да отчетете възрастта му – ако то е по-голямо, над 4-5 години, отказът от храна може да е сигнал освен за някои заболявания, но и за психически дисбаланс. Детенцето разбира, че, като не се храни, ви тревожи, напряга, и най-важно – привлича вниманието ви. Може би то има проблеми в училище, страда за нещо, самотно е. Може би това е неговият начин да ви каже, че не прекарвате достатъчно време заедно, че има нужда от вас. Може би не харесва храната, която му предлагате или специфична подправка в нея. Нима ние, възрастните, харесваме всичко, което хапваме, ясно е, че всеки има свой индивидуален вкус. Така че, без да се тревожите излишно, помислете в тази посока – дали детето не ви казва нещо с нежеланието си да се храни.

Всяка една храна ли отказва или само определени?

Ако малчуганът ви не яде нищо сготвено, салати, супи, плодове, но се нахвърля на сандвичи, пица, вредни неща и десерти, значи е на около 8-9 години. Познахме ли? Не се притеснявайте, това е нещо нормално и от вас зависи да превъзпитате вкуса на детето си, ако вече не сте го направили. Детето не отказва храна, просто предпочита една определена, но знайте, че колкото по-рано го откажете от навика да се храни с непълноценна храна, толкова по-лесно ще бъде. И по-здравословно, разбира се.
 

След хранене получава ли обрив, стомашни проблеми, болки в някоя област и т.н?

Стигаме до ситуацията, в която отказът от хранене може да е причина за по-сериозен проблем, а именно – заболяване. Като възрастни хора не бива да забравяме колко много болести преминават със загуба на апетит, това е един много основен симптом, че нещо не е наред в организма ни. Евентуални смущения може да са следните заболявания:

Грип / вирус – липса на апетит, повръщане, температура… всеки родител автоматично разпознава симптомите. Обикновено грипът отминава бързо. Но има нещо, което ви тревожи, детето няма останалите симптоми, а само загубата на апетит? Най-вероятно вирусът се развива, но все още не се е проявил.

Запек / разхлабен стомах – ако детето има подобни проблеми, най-вероятно някоя храна не му понася добре и предизвиква стомашен дискомфорт. Разговаряйте с него. Ако ходи на училище или градина, попитайте го какво е яло там, може би е нещо, което не му се отразява добре. Прегледайте хладилника си.

Алергия – много хора страдат от хранителни алергии. Не пренебрегвайте този вариант автоматично, защото знаете, че вашето дете не страда от алергия. Те често се отключват изведнъж, дори и без причина. Затова наблюдавайте детето – има ли обрив, гадене, неприятни усещания след консумиране на определена храна. Ако имате съмнения, посетете лекар.

Анорексия – тук говорим за по-големи деца, но анорексията е тежко заболяване, чиято долна граница все повече се снижава. Ако малчуганът не се храни без да отчитате някоя от гореизброените причини, може би не е зле да обмислите и този вариант, особено ако имате подрастващо момиченце. Но знайте, че и момчетата страдат от анорексия. Сигнал може да е още неочакван интерес към спорт, снимки на слаби модели и звезди из стаята, постоянно гледане в огледалото например.

Това са само най-основните заболявания, които биха могли да са свързани с нежеланието за храна, но има още много проблеми, които започват с липса на апетит.
 

Похапва ли тайно, без да знае, че го наблюдавате?

Детето ви не иска да се храни с вас на вечеря, но го хващате, че след това тайно похапва. Може да има няколко причини – или по този начин протестира за нещо, изразява своето мнение, или не желае да виждате какво яде, или не харесва това, което вие му сервирате.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

41,267 преглеждания

Comments are closed.