Ризото със сладък картоф (8 месеца)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Тази рецепта е подходяща за бебета, а и за цялото семейство. Лесна е и много вкусна както за 8-месечни бебета, така и за по-големи деца.

Продукти:

2 средни сладки картофа

¼ зехтин

4 чаши горещ зеленчуков бульон

½ чаша фино нарязан лук

1 ч.л. намачкан чесън

1 ½ чаша ориз (340 гр.)

¾ чаша бяло вино (може и с гроздов сок)

1 с.л. пресен розмарин

1 ½ ч.л. мащерка

3 с.л. масло

2 с.л. настърган пармезан

Сол и черен пипер на вкус

Затоплете фурната на 180 С. Обелете сладките картофи и разрежете на две половини. Нарежете едната част от картофите на парченца със страна 1 см., а другата – на по-големи парчета със страна 3 см. Отделете големите парчета, поръсете със зехтин и изпечете за 30 мин. във фурната. Направете на пюре с ¼ от бульона и оставете настрана.

В голям тиган загрейте останалата мазнина и задушете лука и малките парченца картофи на средна температура. Дръжте около 3 мин. върху огъня, докато омекнат, но внимавайте да не изгорят. Добавете чесъна, ориза и бъркайте 2-3 мин. Добавете виното или гроздовия сок и задушавайте с постоянно рабъркване до пълно абсорбиране на течността. Долейте и останалия бульон по половин чаша, бъркайте до пълно поемане.

След като оризът е готов, можете да сложите отгоре предварително приготвеното пюре и зелените подправки. Оставете да къкри на ниска температура още 10 мин. Подправете с черен пипер или подправки според вкуса ви и този на вашето бебе.

Виж всички рецепти

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

1,844 преглеждания

Comments are closed.