Тиквено ризото (8 – 10 месеца)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Продукти:

½ чаша зехтин extra virgin

1 чаша фино нарязан лук

1 лъжичка намачкан чесън

2 чаши ориз

1 чаша ябълков сироп

Около 6 чаши топъл пилешки или зеленчуков бульон

1 сладка тиква, едната част изпечена и направена на пюре, другата – обелена, нарязана на малки парченца и задушени в малко зехтин или масло до омекване

½ чаша настърган пармезан

4 лъжици несолено масло на малки парченца

 

В един среден тиган задушете зехтина на средна температура. Добавете лука и чесъна и задушете, докато омекнат и станат златисти. Добавете ориза и разбъркайте добре, за да може оризът да се смеси с мазнината. Гответе до омекване, като разбърквате през цялото време.

Сега може да добавите ябълковия сок и да бъркате, докато сокът се абсорбира. Бавно налейте 3 чаши от пилешкия бульон, докато покрие ориза и дръжте върху огъня, като разбърквате до пълно поемане на течността.

Налейте още 1 чаша от останалия бульон и отново бъркайте до пълно поемане. Повторете с останалите чаши бульон. Оризът трябва да стане мек, но не и разкашкан. По-голямата част от бульона трябва да е попила вече.

Разбъркайте тиквеното пюре и парченцата тиква, намалете температурата, за да се смесят по-добре ризотото и тиквата. Не задушавайте. Настържете пармезан и покрийте с няколко парченца масло преди сервиране.

Виж всички рецепти

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

790 преглеждания

Comments are closed.