Четене чрез картинки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

chetene chrez kartinki

Няма нищо по-успокояващо и обвързващо от това да разказвате приказки на детето си. Те обичат взаимодействието, което се осъществява, вашето пълно внимание и самата история, която разказвате. Движението на картини може много повече да развие въображението ви и да развесели вашето дете.
 

Историйки:

„Четенето на картини” е първата крачка за грамотността и спонтанно ще доведе до четене на думички, когато детето ви е готово за това. Вашият мъник не обича нищо повече от това да слуша истории за себе си: бебето е център в неговия си свят и следователно всичко се върти около него. Започнете с измислянето на истории от ежедневните действие и събития, които се случват на детето ви. То ще бъде очаровано да чуе преразказа ви на случките от деня например, особено ако го направите в подходящото време, когато е тихо и спокойно. Да седите спокойни след тежка сутрин или по време на лягане да сте смирени – или просто да отделяте малко време и да споделяте историите заедно, в един ритъм, е много важно, както за вас, така и за вашето бебе.
 

Полезни съвети:

Ако използвате принтирани картички, нарисувайте вашето виждане на хартия и я залепете на картичката

Може да отрежете картинки от списания и да ги залепите за фон

Ако отрежете ъгълчетата на завършената картина ще имате естествена рамка

Уверете се, че детето може да мести всички парчетата свободно.

detski kartinki prikazka 

Картини, които разказват истории.

Рудолф Щайнер казва, че децата се нуждаят от картини, които се движат. Той усеща, че това е добър начин за превръщане на неодушевени предмети в изобразяване на истински действия. Правенето на прости движещи картини за вашия малчуган, ви осигурява възможност да измисляте и създавате нови, вдъхновяващи неща чрез ежедневните занимания като ги преобразувате в истории, с които вашето дете да се забавлява.

Една проста презентация в картини е достатъчна: не е нужно да има думи, които могат да отвлекат вниманието, само картини, съдържащи герои, които се движат. Веднъж като направите една картина, като например кораб в морето, може да развиете една история. От къде идва корабът? На къде отива? Какви приключения е имал морякът, който живее на този кораб и през колко ли места е минал?

С малко дете, винаги е важно да има повторения в разказа. Трябва да има начало и край, които да са приятни и задоволителни. Може да има песен или стихче в рима, което детето ви да научи чрез постоянно повтаряне. Историята, също така, трябва да се разказва още и още в продължение на седмица, дори и повече. Може да измислите нова случка или събитие, но винаги със един и същи край. Не е случайно, че „Имало едно време” и „Заживели щастливо” са фрази, които не се забравят.
 

Измисляне на тема

Вашата картина може да се променя като става по-приключенска и идват нови и нови герои. Картина на къща е идеален образец – всички деца живеят някъде и това е символ на сигурност за вашето дете. И кой живее във или близо до къщата – приятели, животни, птички – като използвате повече герои, това задържа вниманието на детето и то става част от цялата приказка.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,557 преглеждания

Comments are closed.