• No categories

Как да си направим домашна боза

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

boza
Ще ви е нужна тенджера за получаване на хомогенна смес.

Необходими продукти:

Чаша = 200 мл

1 чаена чаша ръжено брашно

¾ чаена чаша кафява захар

2 л вода

1 чаша био боза

Брашното се запича докато ароматът започне да ви напомня за чаша боза, а цветът стане малко по-наситено кафяв.

Ако желаете, може да пресеете брашното, за да се отстранят по-едрите частици, останали при смилането. 

Водата се прибавя бавно с постоянно бъркане, за да не станат бучки.

След като получите хомогенна смес добавяте захарта.

Изчаквате да заври и оставяте 15 минути на по-слаб огън да къкри. Естествено пред цялото време разбърквате.

boza-2
Бозата трябва да се съхрани в буркан. Затворете плътно и силно.

След като бозата се свари я оставяте да изстине. Ако имате опит с квасене на мляко лесно ще разпознаете моментът, в който трябва да се добави маята. Практичният бабин метод за проверка на температурата – топвате кутрето си в тенджера/буркана и ако ви е приятно топло – нито горещо, нито хладно – значи и на бактериите ще им хареса.

boza

Добавяте маята и разбърквате добре, след което пресипвате в стъклен съд  и завивате на топло.

След 6 до 8 часа ще имате прясна, все още сладка боза. Ако я харесвате по-резлива не прибирайте веднага в хладилника. По-късно обаче не я забравяйте, защото при подходяща температура бързо ще се развали.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

8,482 преглеждания

Comments are closed.