Как да окуражим децата ни да четат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

child-reading-book

Един от най-добрите варианти да научите детето ви да обича книгите е домът ви да е пълен с интересни четива. Питате се какви книги трябва да имате вкъщи? Разберете от какво се интересува детенцето. Ако е твърде малко, за да има някакви предпочитания, може да отидете в библиотеката за книжки и да видите кои са подходящи за възрастта на детето ви.

Няколко полезни съвета:

Нека има разнообразие: Събирайте най-различни книжки – с твърди корици, с картички или пък направени от различни материали. Ако детето ви е по-голямо, то ще се радва на разнообразието – проза, поезия, дори речници и други подобни книги също ще бъдат от полза.

Децата могат да разбират истории, които не могат да прочетат сами. Ако вашият малчуган се заинтересува от някоя по-предизвикателна книга, може да я прочетете заедно. А по-малките деца могат да се загледат в книжки с илюстрации и да задават различни въпроси, свързани с тях. Не се колебайте да им разясните всичко. 

Недейте да ограничавате детето си да чете само книги. За тях могат да са интересни и списания, пощенски картички от близки хора, вестници, комикси и др.

Нека книгите бъдат под ръка. Дръжте книгите на достъпно място, може даже да са близо до играчките. Така, в подходящ момент, детето ви ще им обърне внимание, без да се налага да го карате насила на чете.   

А за да бъде още по-голямо удоволствието от четенето, може да си направите специално място вкъщи, което да е предназначено само за това. Може да си направите рафтове с книги и да сложите кош с вестници и списания. Нека децата сами да пожелаят да четат. Да се чувстват удобно и да знаят, че книгите могат да ги отведат на чудни и вълшебни места. Не трябва да забравяте, че е необходимо осветлението в стаята за четене да е добро. Хубаво е също така да сменяте четивата по-често. Може да избирате книги според моментния интерес на детето.

Други варианти да го стимулирате да чете са да му осигурявате спокойствие всеки ден, да намалите времето, прекарано пред телевизора, както и да четете заедно.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,663 преглеждания

Comments are closed.