Големите страхове на бременността и при планиране на бебе – част 3

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

golemite-strahove

прочети част първа

прочети част втора

Страх: Ще пометна

Това е малко вероятно да се случи. Американски гинеколози твърдят, че по-малко от 20% от жените помятат, а в повечето случаи бременността завършва с раждането на прекрасно здраво дете. Най-рискови по отношение на помятането са първите три месеца от бременността и може би и оттам много хора вярват, че е хубаво голямата новина да се сподели с близките след този период. Най-опасни пък през тези три месеца са първите седмици, когато много жени дори не са разбрали още, че са бременни (6-8 седмица). След тези няколко седмици рискът се понижава с още 5%.

За да намалите риска от помятане, добре е да не пушите, да не приемате алкохол и да намалите кофеина (на до чаша кафе на ден, а най-добре изцяло да го спрете, ако ви е възможно).

Вероятните причини за помятането са много и не всички са добре известни. Най-често това се дължи на някаква хромозомна аномалия, при която по-нататъшното развитие на плода е невъзможно. Това е естественият механизъм на природата да прекратява безперспективните бременности в достатъчно ранен етап, като така преустановява растежа на плод, който иначе би бил с тежки увреждания.

Страх: Ще родя преждевременно

От една страна този страх у бременните е основателен, защото наистина процентът на преждевременно раждащите жени се е увеличил и достига 13%. От друга страна обаче 70% от преждевременно родените бебета се раждат между 34 и 36 седмица, когато рискът от сериозни усложнения или проблеми със развитието на бебето е почти нулев, или много малък. 

За да намалите вероятността да родите преждевременно е хубаво да не пушите, да не приемате алкохол, да ходите на редовни прегледи. Изследване на почти 40 хиляди пациентки показало, че приемането на витамини 1 година преди да забременеят също оказва влияние. Такива жени са с 50% до 70% по-малко застрашени от преждевременно раждане според изследването.

Страх: Ще получа усложнения (като прееклампсия или гестационен диабет)

Прееклампсията (опасно високо кръвно налягане) се появява по-често при жени под 18 и над 35 години, както и при жени, които по принцип имат склонност към високо кръвно налягане. Като цяло рискът да се получи подобно усложнение е само между 5% и 8%. Прееклампсията обикновено не се появява през първата половина на бременността, а ако се появи във втората, обикновено е в толкова напреднал стадий на бременността, че почти не влияе негативно върху здравето. Лекарите наблюдават застрашените от това усложнение родилки, а единствената известна профилактика за това състояние е редовното мерене на кръвното (без да се вманиачавате, разбира се!). Ако забележите подуване на ръцете и лицето, ако зрението ви се замъглява или получавате силно главоболие, информирайте лекаря си, за да може да се реагира навреме и да овладеете прееклампсията в ранния й стадий.

Гестационният диабет е състояние, при което организмът не може да преработва правилно захарта и тя се натрупва в кръвта. Рискът от подобно усложнение също е незначителен и може да се контролира с подходяща диета – например ограничаване на нишестето и въглехидратите.

Здравите жени, които никога не са страдали от диабет, трябва да изследват захарните си стойности между 24-та и 28-та седмица от бременността.

Страх: Ами, ако се държа неадекватно по време на раждането?

Раждането е нещо, което не ни се случва особено често – средно един-два пъти в живота. При първо раждане се страхуваме, защото не знаем какво да очакваме, а при второ често страховете са точно, защото знаем. Всяко раждане обаче е различно и ако за нас това е нещо непознато, то за лекарите в родилната зала това е ежедневие. Екипът, който ви изражда върши това по 5 пъти на ден и е видял какво ли не. Колкото и да ви се струва, че ще ги изненадате с поведението си, едва ли ще успеете. Освен това няма да ви е грижа как ще се държите, защото единствената ви мисъл ще е бебето ви да се роди живо и здраво и да го видите за първи път.

Страх: В последния момент ще се наложи да родя със секцио

 Има много неизвестни покрай раждането, особено за жените, на които това им е за първи път. Цялата тази неизвестност дава много простор за въображението и за мисли какво хипотетично може да се случи. Опитваме се да си създадем някаква нагласа за това какво да очакваме, за да си създадем някаква относителна сигурност и е разбираемо, че една неочаквана промяна в плана на раждане, може да изглежда страшна. В секциото само по себе си обаче не е чак толкова страшно и това го доказва факта, че много жени го предпочитат пред естественото раждане, дори и без да имат медицинско основание за това. Една трета от бебетата се раждат със секцио и повечето от тези операции са предварително планирани. Причина за това обикновено е седалищно разположения плод, както и ако бебето е много едро, ако има проблем с плацентата или ако предишното раждане на жената е било секцио. Спешното прилагане на секцио е рядкост, но ако се наложи не се притеснявайте.

Страх:  Ще бъдете гола пред непознати в родилната зала

Подобен страх може да изпитва и едно момиче, което отива за първи път на гинеколог.

Да си разголен пред някой непознат със сигурност може да е неприятно, но вероятно сте си изградили някаква стратегия как да приемате регулярните прегледи при гинеколога си като нещо естествено, което да не ви притеснява. Ако въпреки това изпитвате подобни притеснения за раждането си, опитайте се да погледнете на себе си в този момент от гледната точка на лекарите – те едва ли ще видят нещо ново и със сигурност, няма да се впечатлят или да гледат на вас като на гола жена. Вие просто сте пациентка, която израждат и всичко останало, нито ще има значение за вас в момента, в който раждате, нито пък за тях. 

Страх: След раждането сексът вече никога няма да е същият

След раждането може и да не искате да чуете за секс, но природата си знае работата  – имате нужда от време да се възстановите „там долу”, както и цялото ви тяло да се съвземе и либидото ви да се събуди отново. Кърменето може да намали желанието ви за секс.

След раждането на бебето едва ли ще мислите толкова за секс, колкото за сън. А когато започнете да мислите за секс и да намирате сили и желание за практикуването му, ще сте се възстановили достатъчно, за да изпитвате наслада от тази близост. Освен това, след толкова време въздържание, възможно е да ви се стори, че сексът е по-добър отвсякога.

Но внимавайте, когато възобновявате сексуалния си живот, направете го бавно – първите пъти може да ви боли или да се чувствате некомфортно. Спокойно, всичко ще си дойде на мястото постепенно. До 70% от жените заявяват, че сексуалният им живот се е възстановил напълно до около 6-тия месец след раждането, а за някой той е дори по-пълноценен от преди!


Страх: Партньорът ми няма да е достатъчно добър баща

Още когато си търсим партньор в живота, особено в по-зряла възраст, жените имаме предвид и критерия „Да бъде добър баща”. Ако, когато сте избирали партньора си, не сте мислили за това, а сега очаквате дете или се чудите дали да не преминете към правене на бебе с мъжа до вас, който ви изглежда несериозен и неподготвен за баща, не бързайте да изпадате в ужас. Както вие, така и мъжът до вас не сте били родители и това ще е едно ново пътешествие и за двамата. Задълженията покрай бебето се усвояват в движение, а привързаността на бащата към детето идва с времето. Важно е, когато станете родители, да давате възможност на партньора ви да се включва във всичко и да не свиква с идеята, че това е ваше задължение. Някои жени не дават на партньорите си да се погрижат за детето, защото смятат, че няма да се справят. И са напълно прави – както те самите не са се справяли перфектно в началото. Но това се учи и партньорът до вас може да се окаже един много добър татко, който сменя пелени, радва се на детето си и няма търпение да се прибере от работа, за да ви помогне и да се порадва на семейната атмосфера.

Но, ако имате наистина сериозни подозрения, че едва ли бихте създали хармонична семейна среда на любов и разбирателство, може би е добре да помислите, преди да преминете на следващ етап.

 

Спряхме се на 18 от най-разпространите страхове сред бременните и сред жените, които планират да бъдат някой ден бременни. Може би са останали страхове, които вие изпитвате, а ние не сме споменали в статията, но това също е съвсем разбираемо. В крайна сметка ясно е, че колкото хора, толкова и страхове. Всеки си има по нещо, което го плаши. Истината обаче е, че вие наистина ще преминете през това, наистина ще се справите и наистина ще бъдете щастливи родители. Колкото и да се страхувате сега, ясно е, че някой ден може би самата вие ще разказвате истории за това колко преувеличена е болката от раждането и как няма нищо вярно в приказките, че е трудно да бъдеш родител! Пожелаваме ви да се насладите максимално на всички прекрасни неща по пътя ви като бременна и бъдещ родител!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,191 преглеждания

Comments are closed.