Големите страхове на бременността и при планиране на бебе – част 2

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

golemite-strahove

прочети част първа

Страх: Никога няма да сваля натрупаните от бременността килограми

Този страх е толкова разпространен сред жените и е изумително защо страхът „Пак ще си купя от любимите ми шоколадови бонбони” не се нарежда заедно с него! Абсурдно е да се страхуваме от нещо подобно, защото е напълно възможно всяка жена да свали натрупаните от бременността килограми. Разбира се, за това ще се изисква воля, мотивация и известна доза усилия, но е напълно възможно. Би помогнало и едно по-балансирано хранене по време на самата бременност. Кърменето, също много помага при възстановяването на предишните килограми. Не на последно място е и фактът, че с раждането на бебето идват толкова много грижи (не го приемайте в негативния смисъл на думата, а просто като факт – много грижи и задължения), че майката често няма време да се наспи, да хапне, а като добавим и стреса… След раждането е възможно да станете много по-активни, отколкото сте били преди това и да се движите много повече– всеки ден разходки, а когато проходи детето и непрекъснато ходене по петите му… 24 часа на ден спорт! Припомнете си за периоди от живота си, в които сте били под стрес, не сте си доспивали и не сте имали време да хапнете. Може би през студентските години или при натоварени проекти в работата? Сещате се как се стопихте за нула време, нали? Е, същото е и след раждането. Нещата се случват естествено и вероятно качването на повечко килограми по време на бременността има повече смисъл, отколкото си даваме сметка. 

Страх: Бебето ми не получава достатъчно храна, защото сутрин повръщам

Вие се грижите за бебето си по-добре отколко си мислите, много преди да се роди. Истината е, че вие предоставяте на вашето бебе всичко, от което се нуждае, независимо дали поемате достатъчно храна. Причината за това е, че бебето си взима всичко, което му е нужно, от вашия организъм. Дори да ядете само солети и плодове, бебето си взима своето. Ако повръщането не е в много тежка форма и да води до пълно обезводняване (а тогава ще ви е толкова зле, че бихте отишли на лекар), сутрешното повръщане няма да доведе до хранителен дисбаланс, който да повлияе на зародиша.

Пийте си предписаните витамини, хапвайте на често по малко и на малки хапки. Ако повръщането е в тежка форма, помолете лекаря си да ви изпише безопасни за бебето хапчета против повръщане.

И още нещо за успокоение – във втория триместър обикновено прилошаването намалява и отново ще може да хапвате по-нормално. Това е и периодът, в който бебето започва да наддава.

Страх: Приемам храни и напитки, които ще навредят на бебето ми

Ако имате съмнения, че приемате храни, които не са полезни (например пакетираните храни и такива, които са пълни с консерванти и съставки с неизвестен произход) е по-добре и за вас самите да ги ограничите или да ги спрете напълно. Разбира се, не е нужно да се вманиачавате и да се обърквате с купища информация как да се храните и как не. Когато отидете на първия си преглед, лекарят ви би трябвало да ви каже кои храни са строго забранени за бременните. Ако случайно не получите подобни инструкции, може да попитате при следващо посещение или да потърсите подобна информация в специализирана литература по темата. Ясно е, че не могат да се изпълнява всичко абсолютно стриктно, но не е нужно и да се тъпчете с какво ли не, просто защото сте бременна. По принцип лекарите предупреждават бременните да не ядат непастьоризирано сирене, месо алангле, както и да не си боядисват косата през първите три месеца. Но дори и да нарушите тези рестрикции, рисковете са съвсем минимални.

Страх: Прекалено съм стресирана и това вреди на бебето ми

Предвид, че бременността е голямо събитие в живота на човек, няма как да не е стресиращо. По принцип стресът няма полюс – независимо дали е голямо хубаво събитие или е нещо силно неприятно, стресът си е стрес. Щом е заложена в природата да реагираме така на големи неща като бременността например, значи няма нищо нередно, опасно и противоествествено в това. След като това е естествено за всички бременни жени и всеки ден се раждат здрави и прекрасни деца, значи няма защо да се притеснявате, че стресът, който изпитвате е нещо нередно и че ще навреди на бебето.

Освен всичко, при бременната жена голяма роля играят и хормоните. Може да се изнервяте лесно, да се разплаквате на реклами и след това да се смеете сякаш нищо не е било. Всичко това е нормално и се дължи на процесите, които се случват вътре във вас. Затова, не се притеснявайте излишно и не трупайте стрес от самия стрес.

Натоварен работен ден например няма да навреди на бебето ви, а повечето изследвания показват и че изпадането в стрес от време на време оказва минимално влияние върху плода. Силният стрес пък (особено, когато е свързан с неприятно събитие като загуба на работата например) е възможно да увеличи риска от преждевременно раждане, но и това е индивидуално и зависи как всеки лично би го изживял и как би се справил с нещо подобно.

Страх: Ами, ако бебето ми се роди с някакъв дефект

Имайте повече вяра, че всичко с човечето във вас се случва по най-прекрасния начин. Нормално е за повечето бъдещи майки с напредването на бременността все повече да се притесняват за това дали всичко с бебето е наред, отколкото за това как те самите се чувстват. Вие просто развивате майчински инстинкт и тези притеснения са нещо разбираемо, но не се товарете прекалено с негативни мисли. Рискът бебето да се роди с вроден дефект е само 4% – тук влизат не само сериозните аномалии като синдром на Даун, но и хиляди други, някои от които съвсем незначителни, като например дефект на нокътя на палеца или малък сърдечен дефект, който изчезва скоро след раждането и няма последствия за здравето на детето.

За да предпазите бебето си е хубаво да мислите повече хубави неща, а също така да пиете фолиева киселина (още по-добре още преди да забременеете), както и предписаните ви витамини. Ако имате притеснения заради заболявания в семейството, може да ги споделите на лекаря ви и той ще прецени дали съществува някакъв риск.

прочети част трета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,334 преглеждания

Comments are closed.