Транс мазнините причина за по-големи бебета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

трансмазнини

Ясно е, че когато жената е бременна, неминуемо качва килограми. Природата е устроена така, че жената да трупа мазнини, докато носи бебе в утробата си и в това има дълбок смисъл. Жената трябва да защити плода преди появата му на бял свят, като натрупаните мазнини са от голямо значение и за периода, в който жената кърми. Друга важна функция на мазните пластове е да защитят млечните жлези, а натрупаните мазнини по корема и бедрата имат за цел да предпазят от изстудяване жизненоважните органи, като поддържат топлината в тялото.

Има разлика обаче между правилното хранене и трупане на мазнини и това, което се дължи на приемане на големи количества вредни храни. Едно ново проучване при бременни жени сочи, че за тях би било добре да забравят за големите пакети чипс, пакетираните храни, маргарина освен, ако не искат да родят по-голямо бебе. Този начин на хранене влияе така на плода, особено ако е практикуван във втория триместър.

Според проучването бременните жени, които са консумирали храни с високо съдържание на транс мазнини – синтетични мазнини, които се съдържат в обработените храни – имат по-голям шанс да родят голямо бебе. Това се установило след изследване, в което се включили почти 1370 бременни жени. Интересното е, че този резултат не се свързва със същия тип хранене, ако той е практикуван през третия триместър.

Това е второто проучване на университета Харвард за влиянието на транс мазнините. При първото се установява, че консумацията на храни с високо съдържание на транс мазнини – джънк фуд – може да увреди спермата при иначе здрави, млади мъже. Дори при тези мъже, които били със здравословно тегло и тренирали редовно се забелязало отслабване на спермата, когато се хранели с джънк фуд, в сравнение с други мъже, които спазвали здравословна диета, богата на риба и зеленчуци.

Храни, които са наситени с транс мазнини са маргаринът, готовите пакетчета супи, спагетите за бързо приготвяне, всякакви рекламирани закуски, снаксове, кексчета, бонбони, храната във веригите за бързо хранене и замразените храни.

Хубаво е бременните да наблегнат на разнообразни растителни мазнини (слънчогледово олио, зехтин), да консумират морска храна два пъти седмично и да се хранят колкото им е възможно по-здравословно и балансирано. Мазнините са важни и не бива да се изключват, но е важно какви са, не само колко.

А вие на какви храни наблягате?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,971 преглеждания

Comments are closed.