Александър и Виктория – най-предпочитани имена за бебетата в България през 2016 година

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

imena_bebeta 2016

По данни на НСИ (Национален статистически институт) най-популярните имена през 2016 година, които родителите са давали на децата си са Александър за момчетата и Виктория за момичетата.

Данните показват още, че през последните 10-15 години се предпочитат имена, които са популярни в цял свят. Това са Александър, Мартин, Виктор, Николай, Виктория, Мария, Никол, София.

До 2015 г. името Георги бе начело в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България. През 2016 г. отстъпва първото място на Александър. Виктория продължава да води първенството при момиченцата, въпреки
че броят на родените с това име намалява през 2016-а в сравнение с предходната година.

При избора на име някои родители са повлияни от известни личности и герои от филми, отбелязват от статистиката и дават пример с името Крисия, което е избрано за 222 новородени момичета през 2015-а и за 169 през миналата година.

Броят на децата с двойно име намалява от 1174 през 2007 г. на 831 през 2016 година. През 2016 г. двойно име са получили 248 момчета и 583 момичета, като най-популярните са Кристиан Александър и Анна-Мария.

В топ 10 на имената за новородените момчета са Александър, Георги, Мартин, Димитър, Иван, Никола, Виктор, Даниел, Калоян, Николай.

Статистиците обръщат внимание на факта, че липсват Йордан, Васил, Тодор, Стоян, Атанас, които са едни от най-често срещаните имена при мъжете като цяло.

Увеличава се и броят на новородените с имена на ханове и царе от времето на Първата и Втората българска държава, например Аспарух, Тервел, Симеон, Самуил, Калоян.

Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2016 г. са Емир (182 деца) и Мерт (115 деца).

Челната тройка сред десетте най-често срещани имена при момичетата – Виктория, Мария и Никол, се запазва непроменена в сравнение с 2015 г., докато имената Рая и София се придвижват съответно от седмо на четвърто и от девето на пето място.

Любопитно е, че името Дария през 2007 г. е било на 47-мо място по популярност, докато през оследните три години е в топ 10 имена за момичета.

Най-разпространените мюсюлмански имена при момичетата са Елиф (144 деца) и Мелек (70 деца).

Подробности и още данни можете да видите в представителната извадка на НСИ тук.

по данни на НСИ и информация на dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

3,844 преглеждания

Comments are closed.