Ако мама пуши по време на бременността…

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

motherhand_babayhand_smoke

Когато жените пушат по време на бременността те поемат доста рискове за детето си. За повечето от тях вече сме наясно. А други – науката тепърва открива. Така например, последното изследване на учените показва, че бебетата, излагани на никотин в пренаталния период, са по-склонни да развият различни зависимости по-късно в живота си.

Според учените около 13 % от бременните са споделят, че са пушили по време на бременността и най-вече през последните 3 месеца от нея. Въпреки че лекарите предупреждават за увеличения риск от преждевременно раждане, вродени аномалии и различни сърдечно-съдови проблеми у бебето. Едно ново проучване, публикуванео в журнала JAMA Psychiatry добавя към този списък и още един негативен ефект: този на нарушения в развитието на системата за оценяване на поощренията в мозъка.

Учени от Техническия университет в Дрезден, Германия сравнават 177 тийнейджъри на възраст между 13 и 15 години, част от които са били излагани на тютюнев дим, докато са били в утробата на майка си. За да изследват начина, по който тютюневия им им се е отразил, учените ги стимулират с награда – причина да ги насърчат да се държат по определен начин, за да задоволят определена зависимост. Тийнейджърите били наблюдавани със скенери, записващи мозъчната им дейност, докато изпълнявали различни задачи на компютъра. Тийнейджърите трябвало да натиснат бутон, който показва в коя част на екрана се е появила фигурка и им е било казано, че ще получат награда, ако натиснат правилния бутон достатъчно бързо. Учените променяли времето, за което се появява фигурката на екрана, за да променят режима на очакване, който се изгражда в мозъка на участниците. Предишно научно изследване върху животни, излагани на никотин, показва намалена активност е вдин център в мозъка, наречен вентрален стриатум. Ето защо учените насочили вниманието си именно към този дял на мозъка при младежите.

И в действителност, те открили подтисната дейност в този мозъчен център на тийнейджърите, което довело до забавен отговор от тяхна страна на зададената задача. Участниците, чиито майки са пушили по време на бременността, отговаряли доста по-бавно в сравнение с тези свои връстници, които не са били излагани на никотин. Подобни подтиснати реакции, може би стоят зад някои зависимости, заради това, че притъпената активност на определени химикали в мозъка, които подават сигнал за удовлетворение, идват по-бавно и карат човекът да продължи да търси yсещането за удовлетворение и по този начин да изпада в зависимост от това усещане. По-слабата реакция на вентралния стриатум при очакването у младежите, излагани на никотин в пренеталния период, може би е рисков фактор за развитие на бъдещи зависимости. Този резултат подчертава нуждата за образоване и информиране на бъдещите майки относно употребата на никотин по време на бременността, както и нуждата за подпомагането им да спрат да пушат и да преодолеят зависимостта си.

Статията е преведена от parents.com

 

 

Прочетете още:

sport%20i%20bremennost%201  Спорт и планиране на бременност

 

woman%20autumn  Втора вълна на алергии предстои през есента

 

p7%20br16%20-%20vashite%20vaprosio%20za%20kurmeneto  Мога ли да си направя татуировка, докато кърмя

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност Здраве

2,425 преглеждания

Comments are closed.